Ανεμόμυλοι Αμοργού

Translate English Version

Ανεμόμυλοι Αμοργού

Στην Χώρα της Αμοργού βρίσκονται μερικοί από τους πολλούς ανεμόμυλους που παλιά λειτουργούσαν στο νησί. Οι 7 βρίσκονταν στην κορυφογραμμή και οι 4 στην δυτική είσοδο ενώ αργότερα κτίστηκαν κι άλλοι μύλοι στην συστάδα της κορυφογραμμής. Για πάνω από 300 χρόνια, διάσπαρτοι ανεμόμυλοι σε όλο το νησί κάλυπταν τις ανάγκες των κατοίκων σε αλεύρι. Ο κάθε ανεμόμυλος εξυπηρετούσε είκοσι με είκοσι πέντε οικογένειες. Σήμερα έντεκα ανεμόμυλοι στεφανώνουν την Χώρα ενώ οι υπόλοιπο έχασαν την μάχη με τον καιρό και τον χρόνο.

Ακόμη και σήμερα αντιστέκονται στο φύσημα των δυνατών ανέμων και στέκουν αγέρωχοι για να θυμίζουν τον σημαντικό ρόλο που κάποτε διαδραμάτισαν στην ζωή του νησιού. Οι εγκαταλειμμένοι πλέον ανεμόμυλοι, αποτελούν ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα αφού συνεχίζουν να διατηρούν την γοητεία αλλοτινών καιρών. Από την κορυφογραμμή όπου στέκουν, η θέα προς το Αιγαίο είναι μαγευτική και δεν είναι λίγοι αυτοί που ανεβαίνουν ως τον λόφο για να απολαύσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να χάνεται μέσα στην θάλασσα.

Οι ανεμόμυλοι της Χώρας βρίσκονται σε πανοραμική, περίοπτη θέση στο λόφο πάνω από την Χώρα, έχοντας ακριβώς απέναντι τους το κάστρο και την γραφική Χώρα του νησιού. Οι ανεμόμυλοι του νησιού έχουν διάμετρο και ύψος 4,25 μέτρα και πάχος τοιχίων 1,20. Ήταν έτσι κατασκευασμένοι ώστε να δουλεύουν με το φύσημα οποιουδήποτε ανέμου. Όσοι από αυτούς διατηρούνται σε κάποιο βαθμό ως σήμερα, έχουν στο εσωτερικό τους τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνταν από τους μυλωνάδες για την άλεση των σιτηρών.