Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Translate English Version

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα από τα «στολίδια» της Σύρου, έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης και κατασκευάστηκε στα 1862-1864 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από το Πνευματικό κέντρο στην Πλατεία Βαρδάκα. Είναι ένα διώροφο κτίριο με απλό εξωτερικό διάκοσμο, αλλά το εσωτερικό του εντυπωσιάζει. Η σχεδίαση του είναι επηρεασμένη από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά πρότυπα, μεταξύ των οποίων και τη Σκάλα του Μιλάνου.

Κατά την κατασκευή του, η σκηνή ήταν πλάτους 9 μέτρων και βάθους 10 μέτρων, με χώρο για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή και υπερώο. Ο διάκοσμος των ξύλινων θεωρείων, που ήταν σε τρεις σειρές, ήταν απλός. Τα καθίσματα, οι κουπαστές και οι κουρτίνες ήταν βελούδινες. Γύρω από το πολύφωτο της οροφής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» υπήρχε οροφογραφία με παραστάσεις ποιητών και μουσικοσυνθετών.

Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων» υπέστη πολύ μεγάλες καταστροφές, γεγονός που οδήγησε σε επεμβάσεις: η γενική επισκευή άρχισε το 1970 και προκάλεσε μεγάλη αλλοίωση στο εσωτερικό του. Μεταξύ άλλων τα ξύλινα θεωρεία αντικαταστάθηκαν με μπαλκόνια από μπετόν. Το θέατρο επαναλειτούργησε για πρώτη φορά μετά από περίπου 40 χρόνια το 1991, αν και οι εργασίες αποκατάστασης, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πέτρου Πικιώνη, ολοκληρώθηκαν το 2000. Από το 2002 λειτουργεί στο χώρο του θεάτρου ο «Χώρος Αναμνήσεων του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων», με διάφορα εκθέματα, όπως αφίσες, κοστούμια διαφόρων παραστάσεων και άλλα.