Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

Translate English Version

Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας ήταν το πρώτο Εθνικό Μουσείο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις 21Οκτωβρίου του 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, την τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Αρχικά το Μουσείο στεγάστηκε στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και έπειτα από κάποιες μεταστεγάσεις, βρήκε το 1981 την τωρινή του θέση στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, δίπλα στα ερείπια προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων.

Στις τρεις αίθουσες του αρχαιολογικού μουσείου, οι συλλογές που εκτίθενται καλύπτουν την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και συμπεριλαμβάνουν ευρήματα από την Κολώνα, το Ναό της Αφαίας, το Ναό του Ελλάνιου Διός, το Ναό της Άρτεμης, το Ναό του Απόλλωνα κ.ά.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αγγεία από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, αποδεικνύοντας έτσι την έντονη εμπορική δραστηριότητα των Αιγινητών της εποχής.

Στο Μουσείο υπάρχει αναπαράσταση πρωτοελλαδικής διώροφης κατοικίας, το λεγόμενο «λευκό σπίτι», καθώς κι ένα χυτήριο χαλκού, ενώ μεταξύ των υπέροχων εκθεμάτων θα βρεις κεραμικά, μαρμάρινα αγάλματα, αρχαία κοσμήματα, χάλκινα σκεύη, αγγεία, επιγραφές και νομίσματα.

Μέσα από έναν αριθμό εντυπωσιακών γλυπτών λοιπόν, η Αίγινα επιβεβαιώνει τη φήμη της ότι είναι μία από τις πιο γνωστές σχολές πλαστικής κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (7ος -5ος αι. π.Χ.). Τα γλυπτά των αετωμάτων των δύο αρχαϊκών ναών του Απόλλωνα, οι δύο σφίγγες του ιερού και μερικά ανάγλυφα αποτελούν μερικά από αυτά. Ξεχωρίζει ακόμη η επιγραφή που αναφέρεται στον αρχαιότερο ναό της Αφαίας.

Ως το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου θεωρείται το άγαλμα της Σφίγγας, έργο της κλασικής περιόδου (460 π.Χ.), που ήταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα κι ανασύρθηκε στις ανασκαφές του 1903. Ο λόγος για ένα εξαιρετικό γλυπτό το οποίο αποτελείται από το κεφάλι μίας γυναίκας με το σώμα της να είναι μισό αετού και μισό λιονταριού.

Στον αίθριο χώρο του μπορείς να θαυμάσεις τα επιτύμβια ανάγλυφα από το νεκροταφείο της Ρήνειας. Στη θάλασσα κάτω από τον λόφο σώζονται ίχνη από το πολεμικό λιμάνι του νησιού (γνωστό ως «Κρυπτός λιμένας»). Εκεί οι Αιγινήτες φυλούσαν τις 400 τριήρεις τους.

Η συλλογή του μουσείου προβλέπεται να μεταφερθεί στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησε, δηλαδή στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το οποίο επισκευάζεται και διαμορφώνεται, για να στεγάσει το «Διαχρονικό Μουσείο» της Αίγινας.