Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο

Translate English Version

Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο

Στην καρδιά της πόλης της Αίγινας, σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίσμα του 1828, στεγάζεται το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο του νησιού.

Καθώς η Αίγινα κουβαλάει μεγάλη ιστορία, είναι επόμενο ένα τέτοιου τύπου μουσείο να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη ο οποίος θα πάρει μια καλή γεύση της καθημερινής ζωής των κατοίκων του νησιού πριν από δύο αιώνες. Άλλοτε κατοικία της οικογένειας του Παναγή Ηρειώτη, διδάκτορα Φιλολογίας, Αρχαιολόγου και Λαογράφου και επί σειρά ετών Διευθυντή του Σχολαρχείου της Αίγινας, το συγκεκριμένο μουσείο κληροδοτήθηκε στο Δήμο της Αίγινας από την κόρη του, Πολύμνια Ηρειώτου Θωμάκου.

Από τον Οκτώβρη του 2007 φιλοξενεί μία σπάνια συλλογή από ιστορικά και παραδοσιακά αντικείμενα κι αρχειακά έγγραφα.

Στο ισόγειο θα θαυμάσεις την αναπαράσταση αιγινήτικου «Χωριάτικου σπιτιού» με αντικείμενα της τότε καθημερινότητας και γεωργικά εργαλεία και του «Σπιτιού του Ψαρά» με αλιευτικά εργαλεία και μικρογραφίες μοντέλων από διαφορετικούς τύπους καϊκιών. Το ισόγειο με την όμορφη αυλή του χρησιμεύει ως Πνευματικό κέντρο αφού κατά καιρούς φιλοξενεί εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον 1ο όροφο υπάρχει πιστή αναπαράσταση του «Αστικού Αιγινήτικου σπιτιού». Στο χώρο εκτίθενται έπιπλα, κειμήλια, η βιβλιοθήκη και το αρχείο αλληλογραφίας της οικογένειας Ηρειώτη, πίνακες, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.

Τα ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα που εκτίθενται συνολικά, σε μεταφέρουν μαγικά σε μία άλλη εποχή για να αισθανθείς το πώς κυλούσε η μέρα των ντόπιων του περασμένου αιώνα.