Ι. Μ. Αγίας Ευπραξίας

Translate English Version

Ι. Μ. Αγίας Ευπραξίας

Η Μονή της Αγίας Ευπραξίας ιδρύθηκε το 1819 και υπήρξε εξ’ αρχής γυναικεία Μονή. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια και προσφέρει πανοραμική θέα στη πόλη της Ύδρας και στα νησιά του Αργοσαρωνικού Κόλπου. Είναι μία πετρόκτιστη μονή με έναν μικρό ναό στο εσωτερικό του συγκροτήματος που οικοδομήθηκε το 1829 από τον π. Ιερόθεο Δοκό που τον αφιέρωσε στην Αγία Ευπραξία.

Η Ιερά Μονή έμεινε ονομαστή για την υπακοή, την πνευματικότητα και τη φιλοπονία των μονασουζών σ' αυτή γυναικών. Σήμερα ζουν εκεί ελάχιστες μοναχές που εκτός από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται με την ύφανση. Στο περίβολο υπάρχει ένα μικρό κατάστημα με όμορφα εργόχειρα, φτιαγμένα στο χέρι από τις μοναχές. Κατά το παρελθόν η Μονή είχε τέτοια άνθηση που στελέχωσε τρεις νέες Ιερές Μονές: Των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης, της Αγίας Ματρώνης Υδρας και της Ελευθερώτριας Αιγίνης.

Στη μονή μπορείτε να πάτε με τα πόδια σε 40’-45’ λεπτά ή με γαϊδουράκι. Το μονοπάτι που οδηγεί στη Μονή είναι ανηφορικό αλλά κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν παγκάκια όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε τη εντυπωσιακή θέα. Είναι από τα θρησκευτικά μνημεία της Ύδρας που αξίζει να επισκεφθείτε και μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη με μία επίσκεψη στη γειτονική Μονή του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.