Λιστόν Κέρκυρας

Translate English Version

Λιστόν Κέρκυρας

Η βόλτα σας στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας είτε θα ξεκινάει είτε θα καταλήγει στο διάσημο Λιστόν, δίπλα από την κεντρική Σπιανάδα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, αποτελεί το σήμα κατατεθέν και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης, αλλά και σημείο συνάντησης για όλες της ώρες της ημέρας.

Τι είναι όμως το περίφημο Λιστόν; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κατοικιών, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε την εποχή της Β' Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού (1807-1814). Αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ορόσημο της αριστοκρατικής τάξης της Παλαιάς Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα με διάφορους μύθους στο δρόμο του (τη σημερινή λεωφόρο Ελευθερίας) επιτρεπόταν ο περίπατος μόνο στους ευγενείς της εποχής.

Ο σχεδιασμός του είναι έργο του Γάλλου μηχανικού Ματιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, και φτιάχτηκε στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού. Για την κατασκευή του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν. Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και σταδιακά προστέθηκαν όροφοι, που στις μέρες μας φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη χρήση του κτηρίου, θα διαπιστώσετε πως ξεκίνησε ως στρατώνας των Γάλλων, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε κι ως ξενοδοχείο που φιλοξένησε μάλιστα σπουδαίες προσωπικότητες. Σήμερα, το Λιστόν αποτελεί το πιο κοσμικό σημείο της Κέρκυρας. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό σας στις επιχειρήσεις που βρίσκονται εδώ, ενώ το Πάσχα αποτελεί σημείο αναφοράς της παρέλασης των Φιλαρμονικών της πόλης και των Λιτανειών του Αϊ Σπυρίδωνα. Εντύπωση και θαυμασμό προκαλούν τα κρεμαστά βενετσιάνικα φανάρια και οι αψιδωτές καμάρες, που ιδίως το βράδυ που φωτίζονται συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή.