Ναυτικό Μουσείο Οινούσσες

Translate English Version

Ναυτικό Μουσείο Οινούσσες

Το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών ιδρύθηκε το 1965 και αποτέλεσε το πρώτο περιφερειακό ναυτικό μουσείο. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν να παρουσιάσει τη διαδρομή της ναυτικής παράδοσης των Οινουσσών ανά τους αιώνες. Το μουσείο απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1991, από τον Νικόλαο Λαιμό και από τότε προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι μέσα στους χώρους του μπορούν να ταξιδέψουν στις εποχές που τα Οινουσσιακά ιστιοφόρα όργωναν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και οι σπουδαίοι καπετάνιοι τους μεγαλουργούσαν στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Το σύγχρονο αυτό μουσείο θα το βρείτε στο κέντρο του λιμανιού.

Τα εκθέματα που περιλαμβάνει είναι : πίνακες λαϊκών ζωγράφων, με σημαντικότερους αυτούς του Αριστείδη Γλύκα, μια αξιόλογη και σπάνια συλλογή ομοιώματων πλοίων της εποχής των ναπολεόντειων πολέμων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στις φυλακές της Αγγλίας, μισά μοντέλα πλοίων από τα τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα, αντικείμενα αρχαίας κεραμικής, ναυτικά όργανα και αντικείμενα και παλιές φωτογραφίες πλοίων. Όλα αυτά μαρτυρούν τις φάσεις της εμπορικής ναυτιλίας των Οινουσσών και προσδίδουν στο μουσείο ιστορική αξία.

Παράλληλα με τα υπάρχοντα εκθέματα, το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών φροντίζει για την αδιάκοπη συγκέντρωση ιστορικού, λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού που αφορά το νησί έχοντας συγκροτήσει και βιβλιοθήκη, ενώ δραστηριοποιείται και στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παρουσιάζει επιπλέον και σημαντική εκδοτική δραστηριότητα. Από το 1996 εκδίδει κάθε χρόνο Δελτίο, αλλά και τα βιβλία του Ν. Ανδριώτη "Το μικρό ταξίδι”, “Η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στις Οινούσσες” (Αθήνα 1998), και των Ν. Σκουτέλη, Φ. Ζανόν, “Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των Οινουσσών” (Αθήνα 1999), καθώς και το διπλό ψηφιακό δίσκο “Θάλασσα θυμήσου”.