Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Φωτο: © Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού - Facebook Team

Translate English Version

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600-2.300 μέτρων και λειτουργεί από το 1976. Το 2014 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκσυγχρονισμού που αφορούσε τα Κελάρια με την εγκατάσταση σύγχρονων αναβατήρων., ενώ το 2015 η δεύτερη φάση που αφορούσε τη Φτερόλακα. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει σαλέ, σχολή εκμάθησης για αρχαρίους, ιατρείο και κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και τη Φτερόλακα. Συνολικά και οι δύο διαθέτουν 21 πίστες συνολικού μήκους 34 χιλιομέτρων και 7 χιονοδρομικές διαδρομές μεταξύ αυτών και αρκετές εκτός πίστας διαδρομές για freeride. Οι πίστες εξυπηρετούνται από 17 αναβατήρες, συμπεριλαμβανομένων 4 baby lifts. Τέσσερις από τις πίστες είναι πιστοποιημένες από τη διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι. Για όσους θέλουν να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες, οι φωτιζόμενες πίστες τους παρέχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη νυκτερινή διασκέδαση με το αγαπημένος τους σπορ. Από πολλά σημεία το χιονοδρομικού κέντρου η θέα προς τον Κορινθιακό αλλά και τον Ευβοϊκό Κόλπο είναι εντυπωσιακή.

Λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αθήνα, τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα  κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι εύκολη και τα εκχιονιστικά μηχανήματα του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και της Περιφέρειας φροντίζουν ώστε ο δρόμος να παραμένει συνεχώς καθαρός κα ανοιχτός. Η απόσταση που χωρίζει το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού από την Αθήνα είναι196 χιλιόμετρα που καλύπτεται σε περίπου 2 ώρες. Οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού συνήθως λειτουργούν από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο καθημερινά από τις 09:00 - 16:00 και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 08:00 - 16:00. Η πίστα για νυχτερινές χιονοδρομίες είναι ανοικτή από τις 17:00 - 20:00 αλλά το ωράριο μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή. 

Η εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, βόλτα στα γραφικά δρομάκια της Αράχωβας, προσκύνημα στη Μονή του Οσίου Λουκά, φαγητό στα γραφικά χωριά Επτάλοφος, Πολύδροσο και Λιλαία καθώς και με εκδρομή στο πανέμορφο Γαλαξίδι, την παραδοσιακή κωμόπολη με θέα τον Κορινθιακό Κόλπο.

Αποστάσεις:

Αράχωβα – Κελάρια 22 χιλιόμετρα
Επτάλοφος – Κελάρια 21 χιλιόμετρα
Αμφίκλεια – Φτερόλακα 17 χιλιόμετρα
Λαμία – Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού 70 χιλιόμετρα

Φωτογραφία: Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού - Facebook Team