Γεφύρι Τσαγκαράδας

Translate English Version

Γεφύρι Τσαγκαράδας

Το πέτρινο γεφύρι που ενδέχεται να είναι τα παλιότερο γεφύρι του Πηλίου, βρίσκεται στην αρχή της Τσαγκαράδας, εκεί που ξεκινά το φαράγγι του Μυλοποτάμου. Γεφυρώνει τον ποταμό Μυλοπόταμο που βρίσκεται ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι.  Από το γεφύρι περνάει το μονοπάτι που ξεκινάει από τις Μηλιές και διασχίζοντας το βουνό καταλήγει στην Τσαγκαράδα.

Η πρόσβαση στο γεφύρι είναι πολύ εύκολη. Στον κεντρικό δρόμο, στην είσοδο του χωριού υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «παλιό γεφύρι» που σηματοδοτεί το πέτρινο καλντερίμι που κατηφορίζει ανάμεσα σε πλατάνια και καστανιές και οδηγεί στο γεφύρι. Εκεί υπάρχουν και παγκάκια όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει ακούγοντας το θρόισμα των φύλλων και τον ήχο του τρεχούμενου νερού. 

Δυστυχώς στις 11/2/2021 θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή της Τσαγκαράδας ξερίζωσαν έναν πλάτανο που έπεσε επάνω στο γεφύρι με αποτέλεσμα το ιστορικό γεφύρι να καταρρεύσει. Οι τοπικές αρχές έχουν επισημάνει πόσο σημαντικό είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες αποκατάστασης του γεφυριού αφού ήταν σήμα κατατεθέν της περιοχής και σημείο τουριστικής αναφοράς.