Γεφύρι του Αλαμάνου

Φωτο: © Π.Σ. Αγιωτών ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΛΛΑΣ

Translate English Version

Πέτρινα Γεφύρια: Γεφύρι του Αλαμάνου

Το μονότοξο γεφύρι του Αλαμάνου κτίστηκε το 1858 με χρήματα που διέθεσε ο γιατρός Δήμήτριος Αλαμάνος από την Κέρκυρα. Αποτελεί αριστούργημα τέχνης και τεχνικής αρτιότη­τας και σημαντικό ιστορικό μνημείο για την περιοχή της Αγιάς. Για την ιστορία του γεφυριού δε γνωρίζουμε πολλά εκτός από την χρονολογία κατασκευής και τον άνθρωπο που διέθεσε τα χρήματα. Το γεφύρι βρίσκεται στη διαδρομή από Αγιά προς Σκήτη, στα δεξιά της σύγχρονης γέφυρας και γεφυρώνει το Μέγα ρέμα που χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το διά­ζωμα του γεφυριού είναι ημικυκλικού τόξου. Τόσο το διάζωμα όσο και οι αρκάδες (τα στη­θαία του κατα­στρώματος) είναι κατασκευασμένα από ξεστή ορ­θογωνική λιθοδομή. Το ύψος των αρκάδων ήταν 60 εκα­τοστά και το πάχος τους 30 εκατοστά. Τα πέτρινα τοιχία που εδράζονται στα άκρα του τόξου, έχουν κτιστεί από αργολιθοδομή. Το πάχος των αρμών είναι μι­κρό, ειδικά δε στο διάζωμα του τόξου. Το διάζωμα είναι ισο­παχές, πά­χους 65 εκατοστών. 

Ο Δημήτριος Αλαμάνος που υπήρξε χορηγός, όπως μας πληροφορεί ο αρχιερατικός επίτροπος της Περιφέρειας Αγιάς, αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δρόσος, «ήταν ιατρός, εκ Κερκύρας, γερμανικής καταγωγής και αγγλικής υπηκοότητας. Πολιτογραφήθηκε Αγιώτης επειδή παντρεύτηκε τη Μαρία Χατζημήτρου, κόρη του Γεωρ­γίου, εμπό­ρου και δι­ορισμένου αρχικοτσάμπαση της περιοχής από τον Αλή Πασά. Προσωπικό­τητα με ισχυρή ακτινοβολία, ευγένειας, πολιτι­σμού, ανθρω­πισμού και ολόψυχης συμπαράστασης στους πάσχοντες. Ελέχθη ότι ήταν ο σημαντι­κότερος ξένος που πέρασε από την Αγιά τον 19ο αιώνα. Πέραν της χρημα­τοδότησης της κατασκευής της γέφυρας, ίδρυσε το Παρθενα­γωγείο της Αγιάς το 1874 του οποίου τη λειτουργία εξασφάλισε με δω­ρεά 200 λιρών. Ο Αλαμάνος εκοιμήθη το 1873, 22α Απριλίου, άτεκνος, εις ηλικία ολίγον μετά τα εξήντα, μάλλον εκ βα­θυτάτης θλίψεως για τον θάνατο δύο μικρών ανεψιών του. Η κηδεία του καταγράφεται υπό των βιογράφων του ως ανεπανάληπτο γεγονός εις την Αγιά».

 

ΦΩΤΟ: Μ.Π.Σ. ΑΓΙΩΤΩΝ "ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΑΛΛΑΣ"