Ιαματικά Λουτρά Θερμών Ξάνθης

Translate English Version

Ιαματικά Λουτρά Θερμών Ξάνθης

Οι ιαματικές πηγές Θερμών βρίσκονται στην ορεινή κοινότητα Θερμών του δήμου Μύκης του Νομού Ξάνθης, σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού. Το γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει στην περιοχή έχει δημιουργήσει θερμές ιαματικές πηγές με ευεργετικές ιδιότητες. Τα λουτρά είναι ένας κρυμμένος θησαυρός της περιοχής που προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθώς διακρίνονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, προσφέροντας ταυτόχρονα μια σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Η κοινότητα των Θερμών περιλαμβάνει τέσσερεις ορεινούς οικισμούς, τις Άνω Θέρμες, τις Μέσες Θέρμες, τις Κάτω Θέρμες και τα Λουτρά Θερμών. Είναι οικισμοί χτισμένοι μέσα στη φύση κατά μήκος χειμάρρων και ρεμάτων, όπου αναβλύζει θερμό νερό από 46 πηγές. Στην κοιλάδα των οικισμών Κάτω Θερμών και Λουτρά Θερμών η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται από 18°C έως 53°C, ενώ μόνο στα λουτρά η θερμοκρασία ξεκινάει από 38°C και καταλήγει στους 53°C. Είναι νερά μικρής περιεκτικότητας σε άλατα, περιέχουν σημαντική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, λίγο μεθάνιο και καθόλου υδρόθειο.

Η περιοχή των ιαματικών πηγών δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά, τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών η τοπική αυτοδιοίκηση, προχώρησε στην κατασκευή ξενώνων 25 δωματίων, δυναμικότητας 50 ατόμων. Στην κεντρική πλατεία, όπου βρίσκεται και η έδρα της κοινότητας Θερμών, στεγάζεται το κοινοτικό υδροθεραπευτήριο. Το υδροθεραπευτήριο έχει ανακαινιστεί και οι εγκαταστάσεις του είναι σύγχρονες ενώ σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί ιατρείο. Σε μικρή απόσταση από το υδροθεραπευτήριο, υπάρχουν εξωτερικές γούρνες με νερό που αγγίζει τους 60°C. Εκεί όσοι επιθυμούν μπορούν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την όμορφη θέα που προσφέρουν τα απέναντι βουνά και το ρέμα από κάτω. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει βρύση για ποσιθεραπεία. Η ποσιθεραπεία ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος.

Οι πηγές αυτές κατατάσσονται στην ιαματική κατηγορία των οξυανθρακικών νερών και βρίσκονται διάσπαρτες. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για τα εξής νοσήματα:

  • Μυοσκελετικού συστήματος
  • Νευρικού συστήματος
  • Περιφερικού αγγειακού συστήματος
  • Δερματικές παθήσεις