Λουτρά Πόζαρ

Translate English Version

Λουτρά Πόζαρ

Σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από την Αριδαία και 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λοuτρά Λουτρακίου ή Λοuτρά Πoζαρ Αλμωπίας, όπως είναι ευρέως γνωστά. Η ονομασία τους προέρχεται από τις λέξεις «πο» και «ζαρ», που σημαίνουν «κάτω από την φωτιά». Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση και φυσική ομορφιά. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός φυσικού θαύματος: μία χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες. Ο θερμοπόταμος δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων και δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφού θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά.

Για την εξυπηρέτηση των λουόμενων, έχουν δημιουργηθεί ατομικοί λουτήρες, εσωτερικές ομαδικές πισίνες και μία ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πλάτωμα παράλληλα με το ποτάμι. Περίπατοι, ορειβασία και άλλες αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπονται χάρη στις γέφυρες και τα μονοπάτια που έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο των Λουτρών μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Οι θερμές πηγές αναβλύζουν από την κοίτη του θερμοποτάμου και η θερμοκρασία τους ανέρχεται στους 37ºC. Οι ιαματικές πηγές Πόζαρ ενδείκνυνται για τις παρακάτω παθήσεις : Ρευματισμοί, αρθριτικά, παθήσεις περιφερειακών νεύρων, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, διαστρέμματα, κατάγματα.

Στο νέο υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εσωτερικές ατομικές πισίνες με διαστάσεις 3x3 μέτρα, 1.50 μέτρο βάθος, θερμοκρασία στους 37ºC και έχουν ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας η καθεμία. Στο παλιό υδροθεραπευτήριο υπάρχουν 2 πισίνες με διαστάσεις 3x6 μέτρα και θερμοκρασία 37ºC και 2 μικρότερες πισίνες (τύπου χαμάμ) με θερμοκρασία 38ºC. Υπάρχουν επίσης δύο εξωτερικοί καταρράκτες από τους οποίους τα νερά του ενός έχουν θερμοκρασία 37ºC, ενώ τα νερά του άλλου αραιώνονται με κρύο νερό και η θερμοκρασία τους είναι στους 30ºC. Ακόμα υπάρχει μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με θερμοκρασία στους 37ºC στο χώρο του αναψυκτήριου. Σε κάθε χώρο υπάρχουν αποδυτήρια. Στη περιοχή λειτουργούν ξενοδοχεία και χώροι εστίασης. Τα ιαματικά λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο και είναι ένα μέρος που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί τόσο για τη φυσική του ομορφιά όσο και τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της περιοχής.