Λουτρά Καϊάφα

Translate English Version

Λουτρά Καϊάφα

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, είναι ονομαστά λουτρά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών. Σύφμωνα με τη παράδοση, εδώ διέμεναν οι Νύμφες Ανιγρίδες και εδώ καθάρισε τα τραύματά του από τα δηληριώδη βέλη του Ηρακλή, ο Κένταυρος Χείρων. Από το σπήλαιο των Αγρινίδων, πηγάζουν τα νερά των λουτρών και σχηματίζουν μία μεγάλη λίμνη. Τα λουτρά βρίσκονται στα νότια του νομού Ηλείας, στους πρόποδες του όρους Λάπιθα, μέσα σε μία πανέμορφη περιοχή, 6.139 στρεμμάτων που περιλαμβάνει και το ομώνυμο δάσος. Το δάσος Καϊάφα, είναι χαρακτηρισμένο ως ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000.

Η συστηματική λειτουργία των λουτρών, άρχισε το 1907 όταν και κατασκευάστηκε σιδηροδρομική γραμμή που εξυπηρετούσε τη περιοχή. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και το 2000 περιήλθαν στη διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, υπό τη διοίκηση της οποία λειτουργούν έως σήμερα. Οι ιαματικές πηγές προσελκύουν πολλούς επισκέπτες όλο το χρόνο, οι οποίοι απολαμβάνουν τις υδροθεραπείες τους μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Η περιοχή συνδυάζει ένα πανέμορφο δάσος, μία γραφική λίμνη, τα ιαματικά λουτρά και τη θάλασσα. Στη λίμνη λειτουργούν εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ όπου κατά τη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνονται πολλοί αγώνες. Ο χώρος του υδροθεραπευτηρίου έχει ανακαινισθεί και εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους διαθέτει χώρους υποδοχής και αναμονής πελατών, ιατρείο, κυλικείο, ατομικούς λουτήρες (13) και μία εξωτερική πισίνα με ανοιγόμενη οροφή.

Τα νερά του υδροθεραπευτηρίου προέρχονται από δύο πηγές. Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32°C – 35°C ενώ στη μικρή από 29°C – 34°C. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ που ενδείκνυται για τις παρακάτω παθήσεις :

  • Παθήσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα (οσφυαλγία, υσχυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριακή ρευματοπάθεια), γυναικολογικές, δερματικές παθήσεις, παθήσεις ήπατος και χοληδόχου.
  • Σε απόσταση 200 περίπου μέτρων, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιοθεραπεία. 

 

Οι εγκαταστάσεις που παρέχονται είναι: 

  • Υδροθεραπευτήριο (1 εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή ιαματικών λούσεων, με δυνατότητα υδροκινησιοθεραπείας, 13 ατομικούς λουτήρες, ιατρείο, χώροι αναμονής).
  • Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΑ κατηγορίας 2*, Δωμάτια 18 (36 κλινών), τα δωμάτια του είναι εξοπλισμένα με κλιματισμό, ψυγείο, τηλεόραση, με θέα στη γραφική Λίμνη Καϊάφα. Τα ξενοδοχεία είναι κτισμένα στο νησάκι της λίμνης, σε μια επιμήκη λωρίδα μήκους 1.300 μέτρων και πλάτους περίπου 100 μέτρων που επικοινωνεί με την ξηρά μέσω λιθόκτιστης στενής γέφυρας, μήκους 85 μέτρων. Σε κοντινή απόσταση από τα ξενοδοχεία θα βρείτε καφέ και ταβέρνες.
  • Στο νησάκι υπάρχουν ακόμη υπαίθριες ξύλινες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις ναυταθλητικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη.

 

Το Υδροθεραπευτήριο της Ιαματικής Πηγής Καϊάφα, βρίσκεται στην περιοχή Καϊάφα, στα όρια του Δήμου Ζαχάρως και απέχει 27 χιλιόμετρα από τον Πύργο και 25 περίπου χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Στα Λουτρά Καϊάφα μπορείτε να φτάσετε οδικώς μέσω Τρίπολης – Καλού Νερού και Ζαχάρως (270 χιλιόμετρα από την Αθήνα) ή μέσω Πάτρας – Πύργου – Ζαχάρως (330 χιλιόμετρα από την Αθήνα). Τα λουτρά εξυπηρετούνται από λεωφορειακές γραμμές. Το υδροθεραπευτήριο λειτουργεί από τις 15 Μαίου έως τις 15 Νοεμβρίου από τις 08:00 έως τις 20:00, ενώ το ξενοδοχείο Ολυμπία παραμένει ανοικτό όλο το χρόνο. Η είσοδος στα λουτρά για τα παιδιά είναι δωρεάν, ενώ οι ενήλικες πληρώνουν αντίτιμο.