Μήθυμνα (Μόλυβος)

Translate English Version

Μήθυμνα (Μόλυβος)

Η Μήθυμνα ή Μόλυβος είναι μεγάλος παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου και βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του νησιού, σε απόσταση 62χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ο Μόλυβος είναι μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Λέσβου και χαρακτηρίζεται από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά και τη γραφική του αρχιτεκτονική. Καθώς εμφανίζεται μπροστά σου ξαφνικά μετά την τελευταία στροφή του δρόμου στεφανωμένος με το μεσαιωνικό του κάστρο και τα σπίτια του να κατηφορίζουν στο γραφικό λιμανάκι νιώθεις να σου κόβεται η ανάσα από την τόση ομορφιά.

Πλακόστρωτα καλντερίμια, πετρόχτιστα σπίτια, στοές, κληματαριές, μπουκαμβίλιες και το μωβ σαλγκίμι (είδος κρεμαστής ακακίας) να σκεπάζει τους δρόμους της παραδοσιακής αγοράς και τα μαγαζάκια με τις πραμάτειες τους να στολίζουν τους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο ότι το κεντρικό ανηφορικό καλντερίμι του Μολύβου συγκαταλέχθηκε στα ωραιότερα του κόσμου! Παραδοσιακά καφενεδάκια με κρεμαστές ταράτσες ν’ αγναντεύουν το γαλάζιο του Αιγαίου, εστιατόρια και μπαρ κρεμασμένα λες από μία κλωστή πάνω από τη θάλασσα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη.

Το Κάστρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, στέφει τον οικισμό με μεγαλοπρέπεια και η θέα από ψηλά είναι αξεπέραστη. Στο Κάστρο θα βρείτε ένα πολύ ωραίο εστιατόριο-καφετέρια καθώς και θα παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες τους καλοκαιρινούς μήνες. Η πρόσβαση εκεί γίνετε με αυτοκίνητο από τον περιφερειακό δρόμο της Μύθημνας αλλά και με τα πόδια μέσα από τα σοκάκια του χωριού.

Κατηφορίζοντας τα καλντερίμια προς το λιμάνι μαγεύεσαι από τη μεγαλοπρέπεια των νεοκλασικών σπιτιών. Αυτές οι υπέροχες κατοικίες, δημιουργήματα της άρχουσας αστικής τάξης των αρχών του 19ου αιώνα, με τ’ αετώματά τους και τις γύψινες διακοσμήσεις τους κοσμούν όλη τη διαδρομή σας μέχρι το λιμάνι και φιλοξενούν αρκετά καταστήματα  και μπαράκια που είναι ιδανικές τοποθεσίες για να απολαύσετε το μαγικό ηλιοβασίλεμα του Μολύβου-μια στιγμή της ημέρας που δε πρέπει να χάσετε. Στο λιμανάκι του σας υποδέχεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλα. Το λιμάνι δεν αποτελεί μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο αλλά κι ένα ζωτικής σημασίας μέρος για τον ντόπιο πληθυσμό αφού η αλιεία αποτελεί βασικό παράγοντα της οικονομίας του. Ψαρόβαρκες, τράτες, γρι-γρι και θαλαμηγοί συνυπάρχουν αρμονικά με ψαροταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια με φόντο το επιβλητικό Κάστρο.

Η παραλία του Μολύβου εκτείνεται από το λιμανάκι του οικισμού ως το ξενοδοχείο «Olive Press». Ένας ακόμα λόγος που κάνει το Μόλυβο γνωστό διεθνώς είναι η καλοκαιρινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής και του Φεστιβάλ Κιθάρας «Αρίων» που προσφέρουν μαγικές στιγμές μουσικής στους επισκέπτες. Ο Μόλυβος διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και παντός είδους υπηρεσίες προς τους επισκέπτες. Η πρόσβαση στον οικισμό τους περισσότερους μήνες του χρόνου γίνετε μόνο με τα πόδια καθώς απαγορεύετε η διέλευση των οχημάτων από το μεσημέρι και μετά. Υπάρχει δημοτικό πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού για τους επισκέπτες.

Η Μήθυμνα αποτελείτε επίσης από το μικρό ορεινό χωριό Βαφειός (έχει πολύ καλές ταβέρνες) και την παραθαλάσσια περιοχή της Εφταλούς όπου ο Ηλίας Βενέζης το 1922, εγκαταστάθηκε και δημιούργησε το εξοχικό του. Επίσης εκεί βρίσκετε και ο τάφος του διάσημου συγγραφέα, Αργύρη Εφταλιώτη. Στη περιοχή της Εφταλούς εκτός από την όμορφη παραλία υπάρχουν και τα περίφημα φυσικά, ιαματικά λουτρά απο την εποχή της Τουρκοκρατίας, που αξίζει να επισκεφθείτε.