Κυπαρίσσι

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Κυπαρίσσι

Ένας παραδοσιακός, πανέμορφος οικισμός, στη βορειανατολική Λακωνία, ανάμεσα στο Λεωνίδειο και τη Μονεμβασιά. Το χωριό απομονωμένο, μακριά από οποιαδήποτε πόλη απολαμβάνει την ηρεμία του τόπου. Όμορφα, λευκά σπίτια με φροντισμένους κήπους, στενά δρομάκια και 3 πανέμορφες παραλίες μέσα σ' ένα κόλπο του Μυρτώου Πελάγους, συνθέτουν το σκηνικό. Κρυμμένο πίσω από τεράστιους βράχους και βαθιά φαράγγια, το Κυπαρίσσι αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και χαλάρωση.

Το Κυπαρίσσι ή Βρύση είναι ο παλαιότερος εκ των τριών συνοικισμών που αποτελούν το χωριό. Οι άλλοι δύο είναι η Παραλία με τα σπίτια ν' ακουμπούν κυριολεκτικά τη θάλασσα και η Μητρόπολη. Το Κυπαρίσσι βρίσκεται 100 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τη θάλασσα  περιστοιχισμένο από πυκνή βλάστηση από πεύκα και κυπαρίσσια. Οι άλλοι δύοι οικισμοί είναι νεότεροι και αποτελούν τα επίνεια του. Η Παραλία με τα αναπαλαιωμένα σπίτια δίπλα στη θάλασσα, θυμίζει έντονα αιγαιοπελαγίτικο νησί ενώ η Μητρόπολη έχει χάσει την αρχιτεκτονική της ταυτότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της έντονης οικοδομικής δραστηριότητας, αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Το χωριό εμφανίζεται με τη σημερινή του ονομασία μετά το 1000 μ.Χ. Κατά την αρχαιότητα το Κυπαρίσσι ονομαζόταν «Κύφαντα», λόγω της μορφολογίας της περιοχής και πιθανολογείται ότι είναι χτισμένο επάνω στη αρχαία πόλη Κύφαντα. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Στο "Χρονικό του Μορέως"  αναφέρεται ότι το 1435 ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο Δούκας της Αθήνας Φράνκο Νέρο Ατζαγιόλι.

Νότια του οικισμού υπάρχουν ίχνη βυζαντινών οχυρώσεων από το κάστρο της Καλογριάς. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, η αρχαία πόλη των Κυφάντων  στη πλαγιά του βουνού, οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου του 1893 και της Αγίας Τριάδας του 1883 που βρίσκεται στη Παραλία καθώς και το σχολείο που χτίστηκε το 1900 και επιτάχθηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Ασκληπιείο ήταν από τα πιο γνωστά και σημαντικά του αρχαίου κόσμου.

Οι δύο παραλίες, η Μεγάλη και η Μικρή Άμμος με το μικρό, άσπρο βότσαλο, βρίσκονται στον οικισμό της Παραλίας, ενώ η τρίτη λίγο μακρύτερα. Και οι δύο φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους και την ησυχία. Πίσω από την παραλία αυτή βρίσκεται και ένα σπήλαιο, το Θύννι με τα ζεστά, ρηχά νερά, όπου σύμφωνα με τους ντόπιους γεννούν τ' αυγά τους τα εποχιακά ψάρια.

Πολλοί κάτοικοι του χωριού μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα για τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Με τα χρήματα που έστελναν έγιναν έργα στο χωριό, όπως δρόμοι, η κατασκευή του σχολείου, η προβλήτα και πολλά άλλα. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν τόσο παραθαλάσσιες διαδρομές όπως αυτή προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (Χ6 - 30' λεπτά), όσο και ορεινές μέσα σε πυκνή βλάστηση. Μία ενδιαφέρουσα αλλά επίπονη διαδρομή είναι αυτή προς τη Παλαιοχώρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοιχθεί και πολλές διαδρομές αναρρίχησης πάνω από τον οικισμό.

Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Ο δρόμος σε πολλά σημεία είναι στενός και περνάει μέσα από μεγάλα φαράγγια. Υπάρχουν δύο διαδρομές που μπορείτε ν' ακολουθήσετε για να φτάσετε στο Κυπαρίσσι. 'Η μέσω Μολάων, μεγαλύτερη απόσταση ή μέσω Αγίου Δημητρίου, πιο γραφική αλλά και πιο απομονωμένη διαδρομή, μέσα από γραφικά χωριά. Στο χωριό δεν υπάρχει σταθμός καυσίμων.



Δείτε