Λουτρό

Translate English Version

Λουτρό

Το Λουτρό είναι ένα μικρό, γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι στην νότια ακτή του νομού Χανίων, ανάμεσα στην Αγία Ρουμέλη και τη Χώρα των Σφακίων. Απέχει 70 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων. Στο χωριό δεν υπάρχουν δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα. Η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο δια θαλάσσης. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο χτισμένο στον ανατολικό μυχό ενός κολπίσκου που σχηματίζει το ακρωτήριο Μούρες ή Μουρί, στην είσοδο του οποίου υπάρχει μία βραχονησίδα. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από τους λουτήρες, με νερό που έρχονταν από την Ανώπολη, απομεινάρια των οποίων διασώζονται ως σήμερα.

Πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία πόλη του Φοίνικα, επίνειο της Ανώπολης. Το όνομά της ίσως προέρχεται από το φυτό φοίνικας, ο οποίος μάλλον ήταν αυτοφυής εκεί. Αργότερα αποτέλεσε το χειμερινό λιμάνι της πόλης των Σφακιών αφού ο κόλπος στον οποίο βρίσκεται με τη βραχονησίδα στην είσοδο δημιουργούν ένα ασφαλές αγκυροβόλιο για μικρά πλοία όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του οικισμού και ένα από τα πιο όμορφα κτίρια είναι το κυβερνείο που χρησιμοποιήθηκε κατά την επανάσταση του 1921 από τη καγκελαρία. Η καγκελαρία ήταν μία Επαναστατική Επιτροπή που διήθυνε την επανάσταση. Άλλα αξιοθέατα είναι τα ερείπια της αρχαίας Aράδενας με την βυζαντινή εκκλησία του αρχάγγελου Μιχαήλ καθώς και η Ανώπολη.

Μπροστά στο χωριό υπάρχει η μικρή παραλία του Γιαλού ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες Κέραμος, Τιμίου Σταυρού και Γλυκά Νερά. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, στη περιοχή υπάρχουν πανέμορφα μονοπάτια. Το γνωστό Ε4 προς την Αγία Ρουμέλη ή τη Χώρα Σφακίων ή το μονοπάτι που ξεκινάει από το κέντρο του χωριού και καταλήγει στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης στην Ανώπολη.

Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την απόλυτη ησυχία αφού το χωριό δεν έχει αλλοιωθεί από τον μαζικό τουρισμό. Εξαίρεση αποτελεί ο Αύγουστος.Για να φτάσει κάποιος στο Λουτρό, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων  από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια, τη Γαύδο, τη Παλαιόχωρα και την Αγία Ρουμέλη.Δείτε