Κουλές Λουτρού

Translate English Version

Κουλές Λουτρού

Κουλέδες ήταν μικροί ή μεγαλύτεροι πύργοι – οχυρά που κατασκεύαζαν οι Τούρκοι για να ελέγχουν την Κρήτη με τις συχνές επαναστάσεις. Ο Κουλές του Λουτρού στην επαρχία των Σφακίων, βρίσκεται σε ένα ύψωμα πάνω από το λιμανάκι του Λουτρού. Πρόκειται για ένα τούρκικο φρούριο του 19ου αιώνα με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική και είναι ένας από τους λίγους κρητικούς κουλέδες που έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο.

Κτίστηκε (ή ανακατασκευάστηκε) το 1868 και πιθανολογείτε ότι αποτελούσε τον κεντρικό Κουλέ της περιοχής. Στην ευρύτερη περιοχή είχαν κτιστεί αρκετοί κουλέδες όπως οι κουλέδες της Ανώπολης, του Σταυρού, της Αγίας Αικατερίνης και του Φρουρίου Καστέλλας, στην είσοδο του λιμανιού. Μετά την απελευθέρωση της Κρήτης, ο κουλές χρησιμοποιήθηκε μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, σαν σχολείο.

Ο Κουλές είχε ορθογώνιο σχήμα με βασικές διαστάσεις: 22μ.x 25μ με δυο υπερυψωμένες θέσεις πύργων ανατολικά και δυτικά και αρκετό χώρο για τη φρουρά. Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε στέρνα που κάλυπτε τις ανάγκες ύδρευσης του οχυρού. Σε μικρή απόσταση προς τη πλευρά της θάλασσα σώζεται ένας ανεμόμυλος (που έχει και τυφεκιοθυρίδες στο επάνω μέρος).

 

Πηγή: Καστρολόγος