Φολέγανδρος (Χώρα)

Translate English Version

Φολέγανδρος (Χώρα)

Χτισμένη σε έναν βράχο, 200 περίπου μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, βρίσκεται η Χώρα, η καρδιά του νησιού που σχεδόν κρέμεται στον γκρεμό, αγναντεύοντας το Αιγαίο. Είναι η πρωτεύουσα του νησιού, μία από τις πιο όμορφες και γραφικές Χώρες των Κυκλάδων. Δεν είναι τυχαίο που πολλά ξένα μέσα και τουριστικοί οδηγοί εκθειάζουν τη γραφικότητα και την ομορφιά της. Ο παραδοσιακός οικισμός με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις πολλές πλατείες, τα ασπρισμένα σπίτια με τις αυλές και το κάστρο είναι από τους πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς των Κυκλάδων.

Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου από την πλατεία της Πούντας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκεί στέκει και το νεοκλασικό κτήριο του δημοτικού σχολείου, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Γύρω από τη πλατεία της Πιάτσα, την παλαιότερη πλατεία της  Χώρας κινείται όλη η βραδυνή ζωή του νησιού. Δίπλα της, η πλατεία Ντούναβη με τις εκκλησίες του Ταξιάρχη και  του Αγίου Νικολάου. Χαρακτηριστική η εικόνα του Κάστρου με την Κάτω Ρούγα, το πιο γραφικό και φωτογραφημένο τοπίο του νησιού μαζί με την εκκλησία της Παναγίας στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Η είσοδος στο Κάστρο γίνεται από δύο πόρτες, τη Λότζια και το Παραπόρτι. Μονοπάτι από τη πλατεία της Πούντας συνδέει τον οικισμό με την εκκλησία της Παναγίας στο λόφο απ' όπου η θέα και το ηλιοβασίλεμα σίγουρα θα σας μαγέψουν.

Τα λευκά σπιτάκια του Κάστρου παραταγμένα στη σειρά στο χείλος του γκρεμού, χτίστηκαν κατά τον μεσαίωνα, για να προστατεύουν τους κατοίκους από εχθρικές επιδρομές. Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Βενετό Μάρκο Σανούδο. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται και η Παναγία η Παντάνασσα από το προαύλιο της οποίας η θέα προς τα άλλα Κυκλαδονήσια είναι μοναδική. 

Οι πιο κοντινές παραλίες είναι στον Καραβοστάση, το λιμάνι του νησιού από το οποίο απέχει 3,5 χιλιόμετρα και στην Αγκάλη. Τακτά δρομολόγια του ΚΤΕΛ συνδέουν τη Χώρα τόσο με το λιμάνι και την Αγκάλη όσο και με την Άνω Μεριά, τον δεύτερο οικισμό του νησιού. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει μονοπάτι που συνδέει τη Χώρα με τη παραλία της Αγκάλης. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε τα Ματσάτα, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, τα οποία ξεχωρίζουν για τη γεύση τους και συνδυάζονται με τοπικό τυρί.