Καστελλόριζο

Translate English Version

Καστελλόριζο

Ο οικισμός με τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια είναι ο μοναδικός του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένος γύρω από το φυσικό λιμάνι και αποτελείται από τις συνοικίες Πηγάδια, Χωράφια και Μανδράκι. Παλιά δίπατα και τρίπατα νεοκλασικά αρχοντικά, αυθεντικά δείγματα παραδοσιακής Δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής εντυπωσιάζουν με την ομοιομορφία και την πολυχρωμία τους. Πολλά στέκουν ερειπωμένα αφού οι ιδιοκτήτες τους επέλεξαν να μεταναστεύσουν πριν από χρόνια κυρίως στην Αυστραλία. 

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού και την εικόνα του εκτός από τα πανέμορφα αρχοντικά, την συμπληρώνουν επιβλητικές εκκλησίες και πλακόστρωτα σοκάκια. Στην άκρη του οικισμού βρίσκεται ο επιβλητικός κόκκινος βράχος όπου στην κορυφή του στέκει ερειπωμένο το μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών ή αλλιώς Καστέλο Ρόσο. Είναι χτισμένο πάνω στα αρχαία ελληνιστικά κρηπιδώματα της εποχής του Σωσικλή Νικαγόρα και είναι αυτό που έδωσε το όνομά του στο νησί. Ο Ιωάννης Χατζηφώτης, στο βιβλίο του "Ο Λαϊκός Πολιτισμός του Καστελλορίζου", μετά από έρευνα για την ετυμολογία του ονόματος κατέληξε στο συμπέρασμα πως το δεύτερο συνθετικό του Καστελλορίζου προέρχεται από τη δωδεκανησιακή λέξη "ριζοβούνι" καθώς όλα τα σπίτια έχουν χτιστεί στους πρόποδες δηλαδή στις ρίζες του βουνού.  Από το κάστρο η θέα προς όλο το χωριό του Καστελλορίζου, τις νησίδες στα ανοιχτά, αλλά και το Κας, την αρχαία Αντίφελλο και τα απέναντι παράλια της Τουρκίας είναι εντυπωσιακή. Λαξευμένος κάτω από το κάστρο βρίσκεται και ο ναόσχημος Λυκιακός τάφος του 4ου αι.

Τα Πηγάδια, η πιο "κεντρική" από τις γειτονιές, έχει ως σημείο αναφοράς τη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πηγαδιού, χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πλατεία, δίπλα από τον ναό βρίσκεται το μνημείο του ναυαγίου του Empire Patrol, του βρετανικού πλοίο που μετέφερε από το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου πίσω στο νησί πρόσφυγες που είχαν φύγει κατά την διάρκεια του Β' ΠΠ και βυθίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1945 οδηγώντας στον θάνατο 33 ανθρώπους. Στην Πέρα Μεριά, την άλλη συνοικία του οικισμού με την πανοραμική θέα, στέκει το το περίφημο "Μπλε Σπίτι", το αρχοντικό που πρωταγωνίστησε στην βραβευμένη με Όσκαρ ιταλική ταινία "Mediterraneo", που γυρίστηκε το 1991 εξ' ολοκλήρου στο Καστελλόριζο.

Στον οικισμό ξεχωρίζει το Δημαρχείο και η Νέα Αγορά που κατασκευάσθηκε κατά τα έτη 1934-1935, δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, τα οποία ακολουθούν το ρυθμό της ιταλοκρατίας. Αξιόλογο κτίσμα και το κτίριο της Σαντράπειας Αστικής Σχολής του 1903, πιστή αντιγραφή του νεοκλασικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξίζει επίσης μία επίσκεψη στο παλιό Ιταλικό διοικητήριο και το Οθωμανικό τζαμί που χτίστηκε το 1753, λειτουργούσε ως χώρος λατρείας μέχρι το 1913 και σήμερα στεγάζει εκθέσεις. Εντυπωσιακός και ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του 1835 στην συνοικία Χωράφια, που είναι η Μητρόπολη του νησιού, χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης βασιλικής, ιδιαίτερου δωδεκανησιακού τύπου με ένα πανέμορφο ψηλό εξωτερικό καμπαναριό. Στην ίδια πλατεία συναντάμε και την προτομή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της περίφημης "Κυράς της Ρω".

Στο Καστελόριζο όλες οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια καθώς δεν υπάρχουν τροχοφόρα. Η ζωή κυλά ήσυχα αφού οι ρυθμοί απέχουν πολύ από αυτούς της πόλης. Στις λιγοστές ταβέρνες ο επισκέπτης μπορεί να φάει φρέσκο ψάρι και να δοκιμάσει τοπικές νοστιμιές.