Βαθύ

Translate English Version

Βαθύ

Ο Βαθύς είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο στην ανατολική πλευρά της Καλύμνου, 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, Πόθια. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη, εύφορη κοιλάδα όπου καλλιεργούνται μανταρινιές και πορτοκαλιές. Η κοιλάδα καταλήγει σε έναν στενό όρμο, που μοιάζει με φιόρδ. Εκεί βρίσκεται το μικρό γραφικό λιμάνι του Βαθύ, η Ρίνα που αποτελεί ασφαλές αγκυροβόλιο για ψαροκάικα και τουριστικά σκάφη αναψυχής. Στην άκρη του λιμανιού υπάρχει ένα καρνάγιο ενώ δίπλα από το λιμάνι ένα φυσικό ενυδρείο. Το Βαθύ είναι ένα ήσυχο χωριό όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να κολυμπήσετε και να απολαύσετε καλό φαγητό σε μια από τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες δίπλα στο νερό. Τα ταβερνάκια φημίζονται για το φρέσκο ψάρι τους, τα καλαμαράκια, το χταπόδι και τους νόστιμους ψαρομεζέδες. 

Στη Ρίνα δεν θα βρείτε παραλία, αλλά μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας από τα τσιμεντένια σκαλιά που έχουν κατασκευασθεί κατά μήκος του λιμανιού. Υπάρχει επίσης μια πλατφόρμα για καταδύσεις στην πλαγιά του βράχου από όπου οι πιο τολμηροί κάνουν βουτιές (φουνταμέλες) στα καταγάλανα νερά της Ρίνας. Μεταλλικές σκάλες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία για να μπορούν οι λουόμενοι να εξέρχονται με ασφάλεια από τη θάλασσα.

Ο οικισμός αν και μικρός έχει πολλά αξιοθέατα που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Βυζαντινές εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους και το προϊστορικό σπήλαιο "Δασκαλιό" με τους πολλούς σταλαχτίτες και τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω θαλάσσης.

Στο γραφικό λιμανάκι, μπορείτε να βρείτε καταστήματα με σουβενίρ, πάγκους που πωλούν τοπικά προϊόντα, καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

Αξιοθέατα

  • Ο παλαιοχριστιανικός οικισμός Ελληνικά του 5ου – 6ου μ.Χ. αι.
  • Ο αρχαιολογικός χώρος του αρχαίου οχυρού Έμπολα
  • Το φυλάκιο των ελληνιστικών χρόνων Φυλακές
  • Ο Λόφος Περιστεριάς  με απομεινάρια κατοίκησης από τους Προϊστορικούς έως τους Αρχαϊκούς χρόνους.
  • Η Παλαιοπαναγιά που είναι η μεγαλύτερή βασιλική στο Βαθύ με τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και μωσαϊκά δάπεδα
  • Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Ταξιάρχη Μιχαήλ του 6ου μ.Χ. αι.
  • Ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κυράς Χωστής του 11ος μ.Χ. αι.
  • Ο μικρός βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη του 13ου -14ου μ.Χ. αι.
  • Το μοναστήρι της Κυράς Ψιλής που γιορτάζει ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, ημέρα όπου γίνεται λιτάνευση της εικόνας μέσα στο χωριό και στην συνέχεια ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με γλέντι, χορό και φαγητό, όπου προσφέρεται το παραδοσιακό πιάτο «μουούρι» (αρνί γεμιστό).