Ναύπακτος
Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του όρους Πίνδου, η Ναύπακτος έχει θέα το γραφικό ενετικό λιμάνι της και τον Κορινθιακό Κόλπο. Είναι μία γραφικότατη πόλη που συνδυάζει αρμονικά θάλασσα και βουνό και προσφέρεται για εξορμήσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι πύλη για τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και απέχει λιγότερο από μία ώρα από το εξίσου όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι.
Ιστορία
Η Ναύπακτος είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία και έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα του τόπου που άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Στο στόμιο του Πατραϊκού Κόλπου έλαβε χώρα μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες κατά των Οθωμανών, η Ναυμαχία της Ναύπακτου στις 7 Οκτωβρίου του 1571. Η νίκη των χριστιανών εναντίον των Τούρκων αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και και της Ευρώπης. Το 1821 οι κάτοικοι της πόλης είχαν ενεργό συμμετοχή στη Ελληνική Επανάσταση. Η πόλη ελευθερώθηκε τελικά από τους Τούρκους το 1829, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο. Ωστόσο η ιστορία της πόλης αρχίζει από τα αρχαία χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων, η πόλη άλλαξε πολλές φορές χέρια. Συνεχίστηκε κατά της διάρκεια κυριαρχίας των Ρωμαίων, ενώ αποτέλεσε σημαντική πόλη του Βυζαντίου αφού υπήρξε σημαντικό λιμάνι για όσους ταξίδευαν προς την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη. Η πολυτάραχη ιστορία της αποτυπώνεται σε διάφορα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στη πόλη με σημαντικότερο το ενετικό της λιμάνι.
Αξιοθέατα
Το λιμάνι είναι ίσως το πιο γραφικό σημείο της πόλης και αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα λιμάνια της χώρας. Αποτελεί σημείο συνάντησης για ντόπιους και τουρίστες και είναι το σημείο που καταλήγουν οι επιτάφιοι της πόλης την Μεγάλη Παρασκευή. Η νυκτερινή βόλτα δίπλα από τα φωταγωγημένα τείχη είναι μία μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη. Από το λιμάνι ξεκινούν πλακόστρωτα καλντερίμια που ανηφορίζουν μέχρι το κάστρο στη κορυφή του λόφου. Από εκεί η θέα της πόλης και του λιμανιού, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Στο βάθος διακρίνεται και η εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που το βράδυ φωτίζεται κάνοντας το θέαμα ακόμη πιο όμορφο. Στο λιμάνι ξεχωρίζει το άγαλμα του Μιγκέλ Θερβάντες, συγγραφέα του φημισμένου μυθιστορήματος «Δον Κιχώτης». Ο Μιγκέλ Θερβάντες υπηρέτησε ως υπαξιωματικός του ισπανικού στρατού και έλαβε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου ως μέλος του πολεμικού πλοίου Μαρκέσα. Στη ναυμαχία αυτή τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να παραλύσει το αριστερό του χέρι. Άλλα αξιοθέατα της πόλης, είναι τα παλιά τείχη του φρουρίου που εκτείνονται ως το λιμάνι, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο του οικισμού, τα γραφικά καλντερίμια, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, το ρολόι στο κάστρο και το Φετιχιέ τζαμί στα ανατολικά του λιμανιού. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τη Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Κειμηλίων και το Μακαρονοποιείο της πόλης. Η Ναύπακτος διαθέτει δύο μεγάλες παραλίες, τη Ψανή και το Γρίμποβο αλλά σε κοντινή απόσταση υπάρχουν αρκετές ακόμη παραλίες με καθαρά νερά για όσους επιλέξουν αυτή τη γωνιά της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Η πόλη με το όμορφο λιμάνι, τα κεραμοσκεπή σπίτια και το κάστρο στη κορυφή του λόφου έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή και πληθώρα από παραδοσιακές ταβέρνες και ουζερί για τους φίλους της γαστρονομίας. Προφέρεται για κοντινές εξορμήσεις στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, όπως η Άνω Χώρα, ο Πλάτανος, η Τερψιθέα και η Ελατού. Η ορεινή Ναυπακτία γνωστή για τα πυκνά της δάση, τις πετρόκτιστες κρήνες και τα πολλά νερά της, είναι ένα μέρος μαγικό που αξίζει να γνωρίσετε.
Πρόσβαση
Η Ναύπακτος απέχει 2,5 περίπου ώρες από την Αθήνα μέσω του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας-Πατρών και της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Εάν δεν επιθυμείτε να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδρομή Ναύπακτος-Γαλαξίδι-Ιτέα-Λιβαδειά-Αθήνα ή Ναύπακτος-Γαλαξίδι-Ιτέα-Δελφοί-Αράχωβα-Λιβαδειά-Αθήνα. Αν και η απόσταση είναι σαφώς μεγαλύτερη και ο δρόμος είναι επαρχιακός, αξίζει το κόπο εάν σας αρέσουν τα ταξίδια με αυτοκίνητο και διαθέτετε το χρόνο.
Κάστρο Ναυπάκτου
Κάστρα/Φρούρια