Ανάβαση στον Αττάβυρο

Translate English Version

Ανάβαση στον Αττάβυρο

Η ανάβαση στον Αττάβυρο είναι από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές στη Ρόδο. Η κορυφή του όρους Αττάβυρος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.215 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και το ορεινό μονοπάτι που οδηγεί σε αυτήν, είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Είναι μία πορεία διάρκειας 2:30 ωρών και μία ανεπανάληπτη εμπειρία για όσους τολμήσουν να ανέβουν. Η θέα από τη κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ρόδου κόβει την ανάσα. Διακρίνεται όλο το νησί από τη μία άκρη ως την άλλη, ενώ η θέα προς τη γειτονική Χάλκη και τις γύρω νησίδες είναι εντυπωσιακή.

Συνίσταται οι πεζοπόροι να έχουν καλή φυσική κατάσταση αφού η ανάβαση είναι απαιτητική και η υψομετρική διαφορά μεγάλη (755μ.). Είναι επίσης σημαντικό να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια και να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα όπως νερό, σνακ και να φέρουν το κατάλληλο ρουχισμό αφού η θερμοκρασίας κατά την ανάβαση μεταβάλλεται σημαντικά ακόμη και το καλοκαίρι. Η μορφολογία του εδάφους είναι πετρώδης ενώ κατά μήκος της διαδρομής δεν υπάρχουν κρήνες με πόσιμο νερό. Η ανάβαση δεν ενδείκνυται για αρχάριους πεζοπόρους και για άτομα με υψοφοβία. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται όταν το έδαφος είναι υγρό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ολίσθησης όπως και τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Η ανάβαση μπορεί να γίνει είτε από την ανατολική είτε από τη δυτική πλευρά του βουνού. Η διαδρομή από τη δυτική πλευρά είναι πιο ομαλή αλλά η σήμανση είναι περιορισμένη. Ξεκινά μετά το χωριό Κρητηνία εκεί όπου βρίσκεται το σταυροδρόμι για τα χωριά Σιάννα και Έμπωνας. Στο σημείο υπάρχει σήμανση και από εκεί έως τη κορυφή το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει 5 περίπου χιλιόμετρα μετά το χωριό Έμπωνας, στη διασταύρωση που οδηγεί αριστερά προς το χωριά Σιάννα και δεξιά προς τη πόλη της Ρόδου. Στο σημείο υπάρχει επίσης πινακίδα που δείχνει προς τον Αττάβυρο. Αν σας αρέσει η πεζοπορία και αναζητάτε προκλήσεις, η ανάβαση στη κορυφή του Αττάβυρου είναι σίγουρα ένα από αυτά που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε όταν επισκεφθείτε τη Ρόδο.