Κατάπολα

Translate English Version

Κατάπολα

Τα Κατάπολα βρίσκονται περίπου στο κέντρο του νησιού, μέσα σε έναν φυσικό και προστατευμένο από τους ανέμους κόλπο και αποτελούν το κύριο λιμάνι του νησιού. Αποτελούνται από τρεις οικισμούς, τα Κατάπολα αριστερά, το Ραχίδι με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην μέση και το Ξυλοκερατίδι με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών δεξιά. Στο λόφο πίσω από τα Κατάπολα, βρισκόταν η Αρχαία Μινώα μια από τις τρεις πόλεις της αρχαίας Αμοργού.

Ο κόλπος όπου βρίσκονται τα Κατάπολα φαίνεται σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατοίκηση του νησιού και στην πολιτιστική του ακμή από την Ύστερη Εποχή του Λίθου στο τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. και ύστερα, ιδίως στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, την 3η χιλιετία π.Χ. Στο λόφο νότια από τα Κατάπολα υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από τη 4η χιλιετία π.Χ. Ο οικισμός άρχισε να αναπτύσσεται μετά το 1830 αφού μέχρι τότε ο κόλπος χρησίμευε ως ορμητήριο πειρατών. Αρχικά τα Κατάπολα υπήρξαν η βάση των καπετάνιων της Αμοργού οι οποίοι από το τέλος του 18ου αιώνα έως το 1950 ανέπτυξαν σημαντικά τη ναυτιλία.

Είναι ένας όμορφος οικισμός που έχει διατηρήσει την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του με κατάλευκα σπίτια και στενά σοκάκια. Στα Κατάπολα ξεχωρίζει η παλιά βρύση και η Παναγία Καταπολιανή με το χαρακτηριστικό καμπαναριό βενετσιάνικης τεχνοτροπίας, στο προαύλιο της οποίας υπάρχουν κίονες και κιονόκρανα. Η εκκλησία πιστεύεται ότι έχει κτισθεί επάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα. Αριστερά και δεξιά των Καταπόλων υπάρχουν διάσπαρτες και άλλες αξιόλογες εκκλησίες όπως του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Ιωάννη, των Αγίων Αναργύρων και της Παναγίας.

Τα Κατάπολα σήμερα έχουν εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με πλήθος εστιατορίων, ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών και εμπορικών καταστημάτων, καθιστώντας το γραφικό οικισμό πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Κοντά στα Κατάπολα υπάρχουν πολλές παραλίες που μπορεί κάποιος να φτάσει είτε με τα πόδια είτε με καΐκι. Μεταξύ αυτών είναι η παραλία Μαλτέζι, οι Πλάκες, ο Άγιος Παντελεήμων καθώς και οι Τρεις Ιεράρχες που βρίσκεται στην άκρη του Ξυροκερατιδίου, κάτω από την ομώνυμη εκκλησία.

Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η γιορτή της Ψημένης παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος.