Πολλώνια

Translate English Version

Πολλώνια

Τα Πολλώνια είναι ένα μικρό γραφικό ψαροχώρι χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο με θέα το νησί της Κιμώλου.  Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου και είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού μετά τον Αδάμαντα και αυτό που συνδέει το νησί της Μήλου με το νησί της Κιμώλου μέσω μικρών ferryboat. Το όνομά του οικισμού πιθανότατα οφείλεται στο ιερό του θεού Απόλλωνα που βρισκόταν στο φάρο της Πελεκούδας κατά την αρχαιότητα. Στο μόλο μπροστά από την εκκλησία δένουν οι κάτοικοι τα ψαροκάικα και είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν εκδρομικά καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στη Σπηλιά του Παπάφραγκα και τα Γλαρονήσια.  

Στο δρόμο προς την Πολλώνια υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φυλακωπής, η οποία υπήρξε από τους σημαντικότερους οικισμούς του Αιγαίου. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η σπηλιά του Παπάφραγκα μία από τις πιο ιδιαίτερες και φωτογραφημένες παραλίες του νησιού. Από τα σημεία που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί είναι και η χερσόνησος της Πελεκούδας όπου βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος. Σύμφωνα με τη παράδοση όποιο ζευγάρι καθίσει στο μικρό βράχο που έχει σχήμα καρέκλας θα μείνει μαζί αιώνια. Λίγο πιο πέρα στέκει το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου με πανοραμική θέα προς τη Πολλώνια και τη παραλία του οικισμού. Εκτός όμως από την όμορφη θέα το σημείο προσφέρει ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα με τον ήλιο να βυθίζεται πίσω από το βράχο που είναι γνωστός ως Καλόγερος.  

Τα Πολλώνια είναι ένα ήσυχο τουριστικό θέρετρο σε κοντινή απόσταση από τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού. Διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή με πληθώρα καταλυμάτων καθώς και πολλές παραδοσιακές ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα. Το γραφικό οικισμό πλαισιώνει μία αμμώδη παραλία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους παραθεριστές. Εκτός από τη κεντρική παραλία, υπάρχουν ακόμη δύο ακόμη παραλίες σε κοντινή απόσταση.

 

 

Δείτε