Μουτσούνα

Translate English Version

Μουτσούνα

Η Μουτσούνα είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, στα ανατολικά παράλια της Νάξου που απέναντί της έχει τις Μικρές Κυκλάδες. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 το λιμάνι του χωριού προσέγγιζαν φορτηγά πλοία για να φορτώσουν σμύριδα, προερχόμενη από διάφορα σημεία εξόρυξης στο νησί. Η σμύριδα κατέληγε στο χωριό μέσω ενός εναέριου συστήματος μεταφοράς, απομεινάρια του οποίου είναι ακόμη εμφανή στον οικισμό όπως και σε άλλα σημεία του νησιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σμυρίγλι ήταν ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας ενώ το σύστημα μεταφορά συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στα κορυφαία βιομηχανικά μνημεία της χώρας.

Σήμερα, ο μικρός αυτός οικισμός έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τουριστικό προορισμό, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τουριστικά καταλύματα και γραφικές ταβέρνες με φρέσκα θαλασσινά. Δίπλα από το μικρό λιμάνι, απλώνεται η παραλία του Άη Γιάννη με τη ψιλή άμμο και τα πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, ενώ λίγο νοτιότερα, υπάρχει ακόμη μία πανέμορφη παραλία, το Τηγάνι. Και οι δύο παραλίες έχουν διάφανα και ρηχά νερά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αλιεία.

Η πρόσβαση στο χωριό είναι εύκολη με αυτοκίνητο ή λεωφορείο από τη Χώρα του νησιού. Ο οικισμός προσφέρεται για χαλάρωση και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για εξερεύνηση της ανατολικής πλευράς του νησιού που κρύβει δεκάδες φυσικούς απομονωμένους όρμους και πανέμορφες μεγάλες και αμμώδης παραλίες.

 

Δείτε