Μεγαλοχώρι

Translate English Version

Μεγαλοχώρι

Το Μεγαλοχώρι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Σαντορίνης. Βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από αμπελώνες, δείγμα του εύφορου του εδάφους του, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, 9 περίπου χιλιόμετρα από τα Φηρά. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων υπήρξε η οινοποιία ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με τον τουρισμό. Στο Μεγαλοχώρι υπάρχουν αρκετά επισκέψιμα οινοποιία όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλες της ποικιλίες των κρασιών της Σαντορίνης.

Είναι από τα χωριά που έχουν κρατήσει αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους και την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα κατάλευκα σπίτια, τους μπλε τρούλους των εκκλησιών και τα στενά δρομάκια. Στην γραφική πλατεία του χωριού, τόπος συνάντησης των κατοίκων, υπάρχουν όμορφες ταβέρνες και καφενεία όπου μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να απολαύσετε υπέροχα ελληνικά πιάτα και γλυκά, κάτω από την σκιά των δέντρων.

Στο κέντρο του οικισμού δεσπόζουν οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου με το πανέμορφο ξύλινο τέμπλο και τις βυζαντινές εικόνες της Ρωσικής σχολής και ο ναός των Αγίων Αναργύρων που γιορτάζει την 1η Ιουλίου, ημέρα που διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Αναφορές για το χωριό υπάρχουν από τα μέσα του 17ου αιώνα ενώ το χωριό εμφανίζεται και σε χάρτη του Olivier του 1801. Στην ευρύτερη περιοχή του Μεγαλοχωρίου έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικών οικισμών της Πρωτοκυκλαδικής και Υστεροκυκλαδικής περιόδου. 

Ο οικισμός εκτείνεται δυτικά μέχρι την καλντέρα, εκεί όπου υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας στην Πλάκα που αξίζει να επισκεφθείτε όπως και το υπόσκαφο εκκλησάκι του Χριστού στην παραλία Θέρμη. Από το Μεγαλοχώρι υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές παραλίες του νησιού.