Ημεροβίγλι

Translate English Version

Ημεροβίγλι

Το Ημεροβίγλι ή Μεροβίγλι είναι χωριό της Σαντορίνης, χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της καλντέρας, περίπου 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 3 χιλιόμετρα από τα Φηρά με τα οποία συνδέεται με μονοπάτι που προσφέρει απεριόριστη θέα και μόλις 1 χιλιόμετρο από το Φηροστεφάνι. Η εξαιρετική αυτή θέα στην καλντέρα και το ηφαίστειο, δικαιολογεί πλήρως την ονομασία που του έχει αποδοθεί ως το “μπαλκόνι της Σαντορίνης”. Ο γραφικός οικισμός ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει, τα ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια και τα σκαμμένα μέσα στον ηφαιστιογενή βράχο σπίτια κατά μήκος του γκρεμού. Μέρος του οικισμού καταστράφηκε κατά την ηφαιστειακή έκρηξη του 1956, αλλά σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως και φιλοξενεί μερικά από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία και παραδοσιακά υπόσκαφα καταλύματα που υπάρχουν στο νησί. Το Ημεροβίγλι είναι ένας γραφικός οικισμός με έντονο το Κυκλαδίτικο χρώμα που προσφέρεται για ήσυχες διακοπές. Λόγω της γραφικότητάς του, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και ισχύουν ειδικοί αρχιτεκτονικοί κανόνες στην δόμηση των κτιρίων. Το όνομα του είναι σύνθετο, από τις λέξεις ημέρα και βίγλα (Λατινικά vigilare: "κάνω σκοπός") και πιθανότατα προέρχεται από την ύπαρξη εκεί μικρού πύργου που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο ημέρας, καθώς η γεωγραφική του θέση στην ψηλότερη και πιο κεντρική θέση της καλντέρας του έδινε οπτική υπεροχή προς όλη την περιοχή και τη δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης των κατοίκων του νησιού για την εμφάνιση πειρατών.

Μπροστά από το χωριό βρίσκεται ένας τεράστιος βράχος, που ονομάζεται «Σκάρος». Εκεί, βρίσκονται τα ερείπια ενός εκ των πέντε βενετσιάνικων κάστρων που υπάρχουν στο νησί. Ανάμεσα στο Φηροστεφάνι και στο Ημεροβίγλι υπάρχει η γυναικεία Μονή του Αγίου Νικολάου που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Ζωοδόχο Πηγή. Η μονή φιλοξενεί την βυζαντινή εικόνα του Αγίου Νικολάου και διαθέτει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Αξιόλογο είναι το παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, γνωστό από το ομώνυμο διήγημα του  συγγραφέα Ηλία Βενέζη. Το παρεκκλήσι είναι χτισμένο στην άκρη ενός βράχου, στο μπροστινό μέρος του Σκάρου. Στο μονοπάτι που οδηγεί στον Σκάρο, βρίσκεται επίσης και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Αποκεφαλιστή, γνωστό και ως «Αη Γιάννης Κατηφόρης». Εντυπωσιακή είναι και η Παναγία Μαλτέζα ή Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με το θαυμάσιο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο και εικόνες που απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη. Η εκκλησία έχει πάρει το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στη Μάλτα.

Σήμερα το Ημεροβίγλι αποτελεί ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά σημεία του νησιού με αξιόλογες υποδομές, υψηλού επιπέδου και κάθε χρόνο υποδέχεται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο το κόσμο. Το Ημεροβίγλι συνδέεται καθημερινά με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού με λεωφορεία της τοπικής συγκοινωνίας.