Καμάρες

Translate English Version

Καμάρες

Οι Καμάρες βρίσκονται μέσα σε έναν μεγάλο φυσικό κόλπο που περιβάλλεται από ψηλά βουνά. Απέχει 5 χιλιόμετρα από την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού, και είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός και το λιμάνι του νησιού. Οφείλει το όνομά του στην πληθώρα των σπηλιών που υπάρχουν στην βραχώδη νότια ακτή. Παλιότερα οι καμάρες αυτές χρησίμευαν σαν αποθήκες για βάρκες, τα γνωστά σύρματα.

Ο οικισμός είναι χτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα του υπήνεμου όρμου. Διακόπτεται από την αμμώδη παραλία για να συνεχιστεί στην απέναντι πλευρά του όρμου, όπου βρίσκεται η συνοικία  της Αγίας Μαρίνας. Εκεί βρίσκεται και το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας σκαρφαλωμένο επάνω στον βράχο και από το οποίο το ηλιοβασίλεμα είναι εντυπωσιακό αφού κυριολεκτικά ο ήλιος βυθίζεται μέσα στην θάλασσα. Στην κορυφή του βράχου στέκει το μοναστήρι του Αγίου Συμεών με θέα τόσο στον κόλπο του λιμανιού όσο και στα κοντινά νησιά. Επίσης από τις Καμάρες ξεκινάνε αρκετά μονοπάτια καθώς τριγύρω υπάρχουν πολλές σπηλιές μεταξύ αυτών η Μαύρη Σπηλιά, το Ιερό των Νυμφών και τα παλιά ορυχεία. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ένα από τα μονοπάτια οδηγεί στον Άγιο Συμεών.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του οικισμού είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Βαρβάρας του 1785, το Φανάρι  του 1896, λείψανα από τα καμίνια και τη σκάλα φόρτωσης μεταλλεύματος  του 1883 και ο παλιός μόλος του 1909. Στις Καμάρες ο επισκέπτης μπορεί να βρει όλων των ειδών τα καταστήματα, εργαστήρια κεραμικής και αναμνηστικών ειδών. Επίσης πληθώρα καταλυμάτων, camping, ταβέρνες πάνω στο κύμα και καφετέριες που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαράκια. Η παραλία είναι αμμώδης και οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ πολλές φορές έχει βραβευτεί με την γαλάζια σημαία. 

 

Δείτε