Κάστρο Σίφνου

Translate English Version

Κάστρο Σίφνου

Στα ανατολικά του νησιού, πάνω σ’ έναν απότομο βράχο με εξαιρετική πανοραμική θέα προς το πέλαγος, είναι χτισμένο το ιστορικό χωριό Κάστρο. Το Κάστρο είναι η παλιά πρωτεύουσα του νησιού και η έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου (6ο-19ο αιώνα) κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836. Το Κάστρο είναι από τους γραφικότερους, ομορφότερους και ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη. Στα νότια του λόφου, βρίσκεται η Σεράλια, το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου, ενώ κάτω από το Κάστρο βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι της "Εφταμάρτυρος" σκαρφαλωμένο σ’ ένα βράχο που αναδύεται από τη θάλασσα.

Ο σημερινός οικισμός είναι χτισμένος πάνω στην αρχαία πρωτεύουσα της νησιού που ιδρύθηκε από τη δυναστεία του Ντα Κορόνια γύρω στο 1635. Διατηρεί ακόμα και σήμερα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του βενετσιάνικου οχυρού με κύρια χαρακτηριστικά τη στενότητα, την έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, τις λίγες μικρές αυλές, τους στενούς δρόμους με τις ελάχιστες όμορφες διαπλατύνσεις και τη μοναδική πλατεία που ανοίγεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Στο Κάστρο οδηγεί ένας κατηφορικός δρόμος 3,5 χιλιομέτρων περίπου, που ξεκινά από την Απολλωνία ενώ πολλοί επισκέπτες επιλέγουν να περπατήσουν το γραφικό μονοπάτι που ενώνει τους δυο οικισμούς. Η είσοδος στον οικισμό γίνεται από τις «λότζιες», παλιές πύλες που προστατευόντουσαν από πολεμικούς πύργους. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει δημοτικός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, αφού η είσοδος τροχοφόρων στον οικισμό απαγορεύεται.

Θαυμάζοντας το Κάστρο, ρίχνετε μια ματιά στο παρελθόν και ταξιδεύετε νοερά στην εποχή των Κουρσάρων. Στα πλακόστρωτα πεζούλια μπορεί κανείς να κάτσει ατελείωτες ώρες και να αγναντεύει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, απολαμβάνοντας την ηρεμία και την γαλήνη του τοπίου. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό του οικισμού, να περπατήσετε στα στενά σοκάκια και καλντερίμια και να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο. Ο οικισμός έχει βέβαια ακολουθήσει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και πλέον μπορείτε να βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια με πανέμορφη θέα μέσα και γύρω από το Κάστρο. Επίσης θα βρείτε καφετέριες, ταβέρνες και μπαράκια.