Πύργος
Ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και ένα από τα πιο γραφικά σημεία των Κυκλάδων. Το όνομα του οφείλεται στον βενετσιάνικο πύργο που χτίστηκε τον 16ο αιώνα για την άμυνα της περιοχής. Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Πάνορμος, ονομασία που σήμερα προσδιορίζει τον ομώνυμο όρμο. Ο Πάνορμος είναι σήμερα ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένος στη δυτική πλευρά του νησιού σε απόσταση 27 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Τήνου. Επίνειό του αποτελεί ο οικισμός Όρμος Πανόρμου που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειότερα.
Το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα που οφείλονταν κυρίως σε δύο τομείς, στη ναυτιλία και με στη μαρμαροτεχνία. Η εκμετάλλευση του μαρμάρου (λευκού και του χαρακτηριστικού πράσινου της Τήνου) και η μεγάλη παράδοση της μαρμαροτεχνίας έκανε το χωριό να εξελιχθεί σε κορυφαίο καλλιτεχνικό κέντρο που ανέδειξε πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς, Δημήτριος Φιλιππότης, Γιάννης Βούλγαρης, Λουκάς Δούκας και ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας. Σήμερα λειτουργούν στον Πύργο εργαστήρια μαρμαροτεχνίας, γκαλερί αλλά και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου που συνεχίζει απτόητα την παράδοση της τέχνης. Ο περίπατος στα σοκάκια του χωριού δίνει την αίσθηση ότι περπατάς σε μουσείο μαρμαροτεχνίας, αφού το σκαλιστό μάρμαρο διακοσμεί πλούσια τις βρύσες, τις εκκλησίες, αλλά και τα υπέρθυρα των σπιτιών, τα πλακόστρωτα σοκάκια ακόμα και τη στάση του λεωφορείου.
Ο Πύργος, το χωριό των τεχνών χαρίζει γενναιόδωρα στιγμές χαλάρωσης και απόλαυσης με μεγάλη προσοχή στην αισθητική. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το νεκροταφείο με τα μαρμάρινα αριστουργήματα καθώς και το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται έργα των Γιαννούλη Χαλεπά, Φιλιππότη, Σώχου, Βιτάλη, κ.ά. Οι ναοί του χωριού, ο Άγιος Νικόλαος (1874) και ο Άγιος Δημήτριος, διαθέτουν εξαιρετική μαρμάρινη διακόσμηση και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας παρουσιάζεται η τεχνολογία και τα στάδια επεξεργασίας του μαρμάρου από την εξόρυξή του, μέχρι και τη δημιουργία του έργου τέχνης. Στο τέλος της βόλτας σας, μην ξεχάσετε να ξαποστάσετε στην πλατεία του χωριού να πιείτε καφέ στη χόβολη και να φάτε πραγματικά σπιτικά γλυκά κάτω από τα δύο υπέροχα αιωνόβια πλατάνια της.
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Μουσεία
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Μουσεία