Καραβοστάσης

Translate English Version

Καραβοστάσης

Ο Καραβοστάσης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Φολεγάνδρου και είναι ο πρώτος οικισμός που ο επισκέπτης αντικρύζει φτάνοντας στο όμορφο νησί. Εκεί βρίσκεται το λιμάνι του νησιού που σφύζει από ζωή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά που απομένει με ελάχιστους κατοίκους τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Από το λιμάνι του ξεκινούν πολλές θαλάσσιες εκδρομές, μεταξύ των οποίων ο περίπλους του νησιού αλλά και η εκδρομή στη ξακουστή παραλία Κάτεργο. Αλλά και ο ίδιος ο οικισμός διαθέτει μία πανέμορφη παραλία γνωστή με το όνομα Χοχλίδια που βρίσκεται στη απόληξη του λιμανιού. Η παραλία προσφέρει φυσική σκιά κάτω από τα αλμυρίκια και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για οικογένειες. Σε κοντινή απόσταση οι επισκέπτες μπορούν να βρουν και άλλες όμορφες παραλίες όπως η Βάρδια, το Λατινάκι, το Πουντάκι και η Βιτσέντζου.

Ο Καραβοστάσης είναι ένας ήσυχος, μικρός οικισμός, ιδανικός για όσους επιθυμούν να είναι κοντά στη θάλασσα με εύκολη πρόσβαση στη Χώρα. Από τον Καραβοστάση οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν εντυπωσιακές ανατολές του ηλίου καθώς αυτός ξεπροβάλλει πίσω από το νησί της Ίου. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το εκκλησάκι του Αγίου Αρτέμιου του 1888 και τα γνωστά «σύρματα», τα υπόσκαφα όπου οι ψαράδες έβαζαν τις βάρκες τους το χειμώνα για να τις προστατέψουν από το καιρό.   

Από το λιμάνι ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στη Χώρα του νησιού, την Άνω Μεριά και το Λιβάδι. Εκεί είναι και η αφετηρία των λεωφορείων που συνδέουν τον Καραβοστάση με τους άλλους οικισμούς της Φολεγάνδρου. Ο οικισμός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί τουριστικά και διαθέτει καταλύματα και οργανωμένο camping. Εκτός από καταλύματα, υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες, υπάρχει παντοπωλείο,  αρτοποιείο και μηχάνημα ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ).