Μεσοχώρι

Translate English Version

Μεσοχώρι

Το Μεσοχώρι είναι ένα γραφικό χωριό της Καρπάθου με φανταστική θέα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Είναι κτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Λάστος σε απόσταση 31 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, Πηγάδια. Αντίκρυ είναι η νησίδα  Σώκαστρο, στην οποίο υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες.

Κατά γενική ομολογία, κατατάσσεται μεταξύ των γραφικότερων και ομορφότερων χωριών της Καρπάθου. Τα στενά του σοκάκια, τα ασβεστωμένα σκαλοπάτια και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών συνθέτουν την αυθεντική νησιώτικη εικόνα του χωριού. Τα περισσότερα σπίτια έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενώ στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η πλατεία,  που σύμφωνα με τους κατοίκους είναι από τις ωραιότερες πλατείες των Δωδεκανήσων. Εκεί βρίσκονται καφενεία και παραδοσιακές ταβέρνες και μπορεί κάποιος να φθάσει μόνο με τα πόδια.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας της Βρυσιανής, κτισμένη το 1553.  Η εκκλησία οφείλει το όνομά της στη τρίκρουνη βρύση που υπάρχει στην αυλή της. Οι ντόπιοι την ονομάζουν και Μεσοχωριτούλλα (ή Μεσοχωρίτισσα), είναι βυζαντινού ρυθμού και ανακαινίσθηκε πιθανότατα το 1791 στη μορφή που έχει σήμερα. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων πλήθη πιστών από την Κάρπαθο αλλά και την γειτονική Κάσο συρρέουν στο χωριό για να προσκυνήσουν την εικόνα και να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Επίνειο του χωριού αποτελεί το μικρό χωριό Λευκός ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το παραδοσιακό χωριό Σπόα.

 

Δείτε