Τρίστομο

Φωτο: © Facebook Team - Τρίστομο Ολύμπου Καρπάθου

Translate English Version

Τρίστομο

Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός Τρίστομο είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της Καρπάθου και πιθανότατα ένα από τα πιο απομακρυσμένα χωριά σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο ενός φυσικού κόλπου στο βορειότερο σημείο του νησιού και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το χωριό δεν συνδέεται οδικώς με το υπόλοιπο νησί και ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης είναι μέσω θαλάσσης ή με τα πόδια. Αυτό που κάνει το Τρίστομο να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι το χωριό δεν έχει ρεύμα και νερό όπως και καμία άλλη υποδομή. Βρίσκεται σε ένα παρθένο μέρος, μακριά από τον πολιτισμό και καταφέρνει να ταξιδεύει τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο, δίνοντάς τους μια γεύση από τη ζωή στο νησί πριν από μερικές δεκάδες χρόνια. Προσφέρει ηρεμία και εκπληκτική θέα στον κόλπο και είναι σίγουρα ένα συναρπαστικό μέρος για επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν τακτικά καραβάκια για το Τρίστομο και ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει κάποιος εκεί, είναι ακολουθώντας ένα αρχαίο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό του Αυλώνα. Το μονοπάτι μήκους 8,4 χιλιόμετρων έχει χαμηλή υψομετρική διαβάθμιση και η διάρκεια της πεζοπορίας είναι 3,5 περίπου ώρες. Παρά το γεγονός ότι το χωριό είναι τόσο μικρό, υπάρχουν μερικά αξιοθέατα που αξίζει ο επισκέπτης να δει. Κοντά στο χωριό βρισκόταν ο αρχαίος παραθαλάσσιος οικισμός Βρούκουντας και στον όρμο οι Ιταλοί είχαν φτιάξει μια μικρή ναυτική βάση. Υπάρχουν επίσης μερικές ενδιαφέρουσες κατασκευές μέσα και γύρω από το χωριό, όπως ένα τοξωτό βυζαντινό κτίριο με ερείπια κάποιων παλιών σπιτιών στα δεξιά της εισόδου του λιμανιού.

Ο κόλπος είναι φυσικός βιότοπος πολλών ψαριών και ασφαλές καταφύγιο για πολλά αποδημητικά πουλιά. Φιλοξενεί επίσης έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς του πιο σοβαρά απειλούμενου θαλάσσιου θηλαστικού στην Ευρώπη, της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus. Επιπλέον, η βιοποικιλότητα στην περιοχή είναι πλούσια και αποτελείται από πολλά σπάνια και ενδημικά είδη φυτών και ζώων. Λόγω της σημαντικής οικολογικής αξίας της περιοχής, το βόρειο τμήμα της Καρπάθου μαζί με το νησί της Σαρίας έχουν κηρυχθεί προστατευόμενες περιοχές και αποτελούν μέρος του Δικτύου Natura 2000.

 

Φωτογραφία: Ομάδα Facebook Τρίστομο Ολύμπου Καρπάθου

Φωτογραφία: Facebook Team - Τρίστομο Ολύμπου Καρπάθου

Δείτε