Ζια

Translate English Version

Ζια

Το γραφικό χωριουδάκι Ζια, βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Δίκαιος και έχει εξαιρετική θέα προς την βόρεια πλευρά του νησιού, την Κάλυμνο, την Ψέριμο και τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια. Είναι το υψηλότερο κατοικημένο χωριό του νησιού και απέχει 14 χιλιόμετρο από την πόλη της Κω. Περιβάλλεται από καταπράσινα δάση από πεύκα και κυπαρίσσια ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλά τρεχούμενα νερά από τις πηγές που αναβλύζουν στο βουνό. Το χωριό έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του νησιώτικη αρχιτεκτονική, με τα λευκά σπιτάκια με τις πολύχρωμες πόρτες και παράθυρα. 

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες που έρχονται στο γραφικό αυτό χωριό για να απολαύσουν τοπικές νοστιμιές στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού, να αγοράσουν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα όπως η πασίγνωστη κανελάδα, το κρασοτύρι και το γλυκό ντοματάκι, να περπατήσουν στα λιθόστρωτα δρομάκια και να απολαύσουν το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα στο νησί. Άλλωστε η Ζια φημίζεται για το ηλιοβασίλεμα της. Στον παλιό ανακατασκευασμένο νερόμυλο μπορείτε να δείτε όλα τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι τα παλιά χρόνια, να πιείτε τον καφέ σας και να χαλαρώσετε. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού υπάρχουν αρκετά καταστήματα με παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα.

Στα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου η οποία είναι κτισμένη μέσα στα βράχια και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή κοντινού μικρού λόφου. Ακόμη οι δύο νερόμυλοι, του Ιωάννη Χατζηαντώνη και του Κάσσιου που έχουν χαρακτηρισθεί ως "ιστορικά διατηρητέα μνημεία". Οι πιο τολμηροί μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του όρους Δίκαιος και να επισκεφθούν την εκκλησία του Χριστού.

 

 

Δείτε
Παλαιό Πυλί

Παλαιό Πυλί
Κάστρα/Φρούρια