Μανδράκι

Translate English Version

Μανδράκι

Πρωτεύουσα, λιμάνι και ο μεγαλύτερος οικισμός της Νισύρου, το Μανδράκι είναι ένας γραφικός οικισμός με κατάλευκα σπίτια, κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και με παραθυρόφυλλα βαμμένα σε έντονους χρωματισμούς. Στενά, λιθόστρωτα σοκάκια που καταλήγουν σε βοτσαλωτές πλατείες όπως η πλατεία Δελφινιών στρωμένη με στρογγυλό βοτσαλωτό δάπεδο, έργο του ντόπιου τεχνίτη Παπαδέλια. Σημείο αναφοράς η κεντρική πλατεία του οικισμού, η πλατεία Ηλικιωμένη, με τους χαρακτηριστικούς φίκους που προσφέρουν φυσική σκιά όλο το χρόνο. 

Ο παραλιακός δρόμος καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, χτισμένη στο πιο ψηλό σημείο του οικισμού. Μέσα στο παλαιό Ενετικό κάστρο, το μοναστήρι της Παναγίας δεσπόζει πάνω από την πρωτεύουσα Μανδράκι και τα βράδια μοιάζει σαν να αιωρείται στον ουρανό. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μονές της Ορθοδοξίας και προσελκύει προσκυνητές από όλη την Ελλάδα. Η μονή γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο, ημέρα που διοργανώνεται και μεγάλο πανηγύρι στη κεντρική πλατεία του χωριού όπου σερβίρετε ρεβιθάδα.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό μουσείο, το Παλαιόκαστρο (6ος- 4ος π.Χ. αι.), το Ενετικό Κάστρο και το το δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, κατασκευασμένο από Συμιακούς τεχνίτες το 1931 και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. η παραλία Χοχλάκι με τα εντυπωσιακά ηφαιστειογενή μαύρα βότσαλα που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το μοναστήρι της Παναγίας. Σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, υπάρχει και μία αμμώδης παραλία, αυτή του Αγίου Σάββα. Στο Μανδράκι χτυπά η καρδιά της Νισύρου. Εδώ βρίσκεται όλη η εμπορική ζωή του νησιού.

Δείτε
Κάστρο Εμπορειού

Κάστρο Εμπορειού
Κάστρα/Φρούρια