Αρμόλια

Translate English Version

Αρμόλια

Τα Αρμόλια είναι χωριό της νότιας Χίου, που βρίσκεται σε μια εύφορη κοιλάδα σε απόσταση 22 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Χίου. Αριθμεί περίπου 442 μόνιμους κατοίκους και είναι από τα χωριά που ακόμη και σήμερα διατηρούν πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών οικισμών. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή, το Πυργί και η Βέσσα. Θεωρείται οτι η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Ερμόλεια, από τον θεό Ερμή. Άλλοι θεωρούν πάντως οτι το όνομα του χωριού προέρχεται από το αρχαίο ρήμα Αρμόζω – αρμόγεια, Αρμογέα γη. 

Τα Αρμόλια συγκαταλέγονται μεταξύ των Μαστιχοχωρίων της Χίου και αποτελούν από αιώνες παραδοσιακό κέντρο αγγειοπλαστικής. Είναι γνωστή η δεξιότητα των κατοίκων στη κατασκευή χρηστικών αντικειμένων από πηλό όπως γλάστρες, κούπες, «μπουρμπούλια», πιθάρια. Οι κάτοικοι των Αρμολίων ασχολούνται από την αρχαιότητα με την αγγειοπλαστική. Αυτό ξεκίνησε χάρη στην μεγάλη ποσότητα πηλού - αργιλώδους εδάφους - που μαζευόταν στον πυθμένα μιας μικρής και ρηχής λιμνούλας κοντά στο χωριό.

Τα Αρμόλια είναι ένα από τα χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται το μαστιχόδεντρο ή μαστιχοφόρος σχίνος (Pistacia lentiscus, var. Chia) από το οποίο εξάγεται η μαστίχα. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό υπάρχει η τεχνητή λίμνη που χρησιμοποιείται για το πότισμα των καλλιεργειών, για την ύδρευση των εργαστηρίων των πήλινων σκευών και αλλά και για την ύδρευση του χωριού γενικότερα. 

Στη Λύκουρη, βουνό πάνω από τα Αρμόλια, υπάρχει γενουατικό μεσαιωνικό κάστρο των Απολίχνων, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Εξαιτίας της υπάρξεως του εξωτερικού κάστρου, στα Αρμόλια δεν υπάρχει η αρχικτεκτονική διαμόρφωση του «χωριού-κάστρου», όπως πχ στα Μεστά. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου και ο ναός της Παναγίας Ευρετούδαινας που διαθέτει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1744. Στα ανατολικά του χωριού, στη θέση Λαγκάδι, βρίσκεται η μονή της Ζωοδόχου Πηγής Βρετού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα, στη θέση προϋπάρχοντα ναού της Παναγίας.

Δείτε