Σουβάλα

Translate English Version

Σουβάλα

Η Σουβάλα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αίγινας. Οφείλει το όνομά της στις πολλές μικρές δεξαμενές (σουβάλες), που έχτιζαν τα παλιά τα χρόνια οι κάτοικοι με πέτρες, σκάβοντας λάκκους 5-6 μέτρα μέσα στη γη, για να μαζεύουν νερό για τα ζώα τους και τους ίδιους. Είναι ένα από τα πιο οργανωμένα παραθεριστικά κέντρα του νησιού και συνδέεται ακτοπλοϊκά απευθείας με το λιμάνι του Πειραιά. Κατά το παρελθόν υπήρξε το κεντρικό λιμάνι το νησιού, όταν για λόγους προστασίας από πειρατικές επιδρομές η πόλη της Αίγινας χρειάστηκε να μεταφερθεί μέσα στα τείχη της Παλαιοχώρας. Η Σουβάλα είναι ένας ήσυχος μικρός οικισμός, ιδανικός για χαλάρωση και ξεκούραση, ενώ προσφέρει και εύκολη πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα του νησιού.

Η Σουβάλα διαθέτει μια αμμουδερή παραλία αλλά και βραχώδεις ακτές. Εκτός από τη παραλία του οικισμού σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και άλλες πανέμορφες παραλίες, όπως η Βάγια και η παραλία στους Αγίους. Αυτή που ξεχωρίζει είναι η παραλία με τα θερμά ιαματικά νερά, γνωστή ως Λουτρά. Πρόκειται για μια θειούχα θερμοπηγή κατάλληλη για τη θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων. Κάθε χρόνο στη περιοχή συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες που θέλουν να συνδυάσουν την καλή ζωή με την καλύτερη υγεία του οργανισμού τους.

Στη Σουβάλα μπορείτε να προμηθευτείτε φρέσκα ψάρια απευθείας από τους ψαράδες που καταφθάνουν στο λιμανάκι με την ψαριά της ημέρας. Κάθε χρόνο, τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου διοργανώνεται η «Γιορτή της Μαρίδας» ή αλλιώς "Γιορτή του Ψαρά", όπου ψημένες μαρίδες μαζί με κρασί προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορών. Το χωριό διαθέτει ποικιλία από εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί όπως και αρκετά καταλύματα. Απέχει 10 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη της Αίγινας με την οποία συνδέεται με λεωφορεία της τοπικής συγκοινωνίας και με ταξί.

Δείτε
Παλαιχώρα

Παλαιχώρα
Κάστρα/Φρούρια

Ναός της Αφαίας

Ναός της Αφαίας
Αρχαία Ιερά