Λευκίμμη

Translate English Version

Λευκίμμη

Η Λευκίμμη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κέρκυρας, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός και διαθέτει λιμάνι που συνδέεται καθημερινά με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, εξυπηρετώντας τους κατοίκους της νότιας Κέρκυρας και όσους έχουν προορισμό το νότιο τμήμα του νησιού.  Η περιοχή είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια καθώς στο στενό της Λευκίμμης είχε διεξαχθεί η περίφημη ναυμαχία μεταξύ των Κορινθίων και Αθηναίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η Λευκίμμη είναι μία γραφική κωμόπολη κτισμένη σε πεδινή έκταση με ελαιώνες, εσπεριδοειδή και αμπέλια. Το κέντρο της πόλης διασχίζει ένα μικρό κανάλι όπου οι ψαράδες του χωριού δένουν τις βάρκες τους. Κατά μήκος του καναλιού λειτουργούν καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος, οι αλυκές με πολύ καλής ποιότητας αλάτι και το χωριό Ποτάμι.

Στη Λευκίμμη διατηρείται πολύ έντονο και το μουσικό-καλλιτεχνικό στοιχείο. Η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων ιδρύθηκε το 1910 και σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μουσικούς. Το χωριό δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στο τουριστικό τομέα και διατηρεί όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία. Η πιο κοντινή παραλία είναι του Μολού στα 2 χιλιόμετρα και των Αλυκών δίπλα από το αλατορυχείο.

 

Δείτε