Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Translate English Version

Παλιά Πόλη Κέρκυρας

Είναι η μεγαλύτερη πόλη στα Επτάνησα, είναι το κύριο λιμάνι του νησιού και είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο ενετικά κάστρα. Είναι μια αναπτυγμένη πόλη με πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις, που βρίσκονται ανάμεσα στα απίστευτης ομορφιάς κτίρια και εκκλησίες ενώ τα στενά δρομάκια τα γνωστά 'καντούνια' οδηγούν σε κρυμμένες πλατείες. Τα ψηλά κτίρια με τις αψίδες και τα καντούνια κάνουν σαφή την ιταλική επιρροή. Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας αναγγέλθηκε ως προστατευμένη πόλη της UNESCO το 2007, ένα γεγονός μεγάλης σημασίας.
 
Η παλιά πόλη (το «Ξωπόλι», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, ανάμεσα στο παλαιό και το νέο φρούριο) δημιουργήθηκε στην αρχαιότητα σε μια περιορισμένη περιοχή, με τα περιμετρικά τείχη, που δεν της επέτρεψαν να απλωθεί. Έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική δόμηση, με ψηλά πολυώροφα σπίτια, τα οποία δημιουργήθηκαν από πέτρα χωρίς να χρησιμοποιηθεί μπετόν με ξύλινες σοφίτες και κεραμίδια φτιαγμένα στο χέρι, στενά δρομάκια (καντούνια) με απλωμένες μπουγάδες και μικρές πλατείες. 
 
Ευτυχώς τα κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου είναι ελάχιστα έτσι η γοητεία και η ατμόσφαιρα της παλιάς Κέρκυρας παρέμειναν άθικτα κατορθώνοντας να χαρίσει στους επισκέπτες την ρομαντική εικόνα περασμένων χρόνων. Το νησί της Κέρκυρας εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης στη Μεσόγειο τράβηξε στο πέρασμα των αιώνων το ενδιαφέρον πολλών κατακτητών που δεν παρέλειψαν να αφήσουν τα αποτυπωματά τους στην αρχιτεκτονική της πόλης.

Η πιο παλιά και γοητευτκή συνοικία της παλιάς πόλης είναι το Καμπιέλλο όπου θα περπατήσετε στα στενά καντούνια με ψηλά κτίρια, σκαλιστά πηγάδια, γραφικές πλατείες, περίτεχνα μπαλκόνια. Ανάμεσα στο Καμπιέλλο στα βόρεια του ιστορικού κέντρου και η συνοικία Σπηλιά όπου πιο νότια υπάρχει η οδός Φιλελλήνων όπου στο νούμερο 18 στεγάζεται το παλαιότερο κτίριο (1497). Λέγεται μάλιστα ότι το μπαλκόνι είναι ίδιο με εκείνο της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου.

Τα αναρίθμητα καντούνια που έχουν φθαρεί απο τον χρόνο και τα παλιά κτίρια οδηγούν στην τεράστια πλατεία της Σπιανάδας με τις τοξοστοιχίες που αντιπροσωπεύει μια υποχρεωτική στάση στην διάρκεια μιας βόλτας. Η Σπιανάδα είναι μια μεγάλη περιοχή απο πράσινο που χωρίζει την πόλη απο το παλιό φρούριο και το όνομα προέρχεται απο την απόλυτη απουσία κτιρίων. Δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας όταν κατεδαφίστηκαν τα κτίρια για να αποκτηθεί μια μεγάλη περιοχή για τα κανόνια του Παλιού φρουρίου επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη άμυνα της πόλης. Σήμερα ένα μέρος της Σπιανάδας χρησιμοποιήθηκε για το πάρκινγκ και ένα άλλο σαν πάρκο με δέντρα και παγκάκια ενώ στα βόρεια υπάρχει το γήπεδο του κρίκετ, που φτάχθηκε απο τους Άγγλους κατά την περίοδο της Αγγλικής προστασίας.
 
Στην Σπιανάδα πραγματοποιούνται πολλά γεγονότα θρησκευτικού χαρακτήρα (οι λιτανείες του Αγίου) καθώς και κοσμικά (συναυλίες της Φιλαρμονικής, Καρναβάλι, αγώνες κρίκετ). Περπατώντας στην Σπιανάδα μπορείτε να δείτε αγάλματα, όπως Δ. Σολομώς, Ν.Μαντζάρο και Ν. Θεοτόκη ένα μνημείο που υπενθυμίζει την Ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα και την Ροτόντα που δημιουργήθηκε το 1816 στην μνήμη του Άγγλου Sir Thomas Maitland πρώτου αρμοστή. Η βόρεια πλευρά της Σπιανάδας της παλιάς πόλης κλείνει με ένα υπέροχο νεοκλασσικό κτίριο γνωστό σαν το παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου (βασιλικό παλάτι), το οποίο ανέρχεται στην Αγγλική κατοχή.  Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε την ημέρα του Αγίου Γεωργίου το 1819 , και σαν κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή αλλά και ως έδρα της Ιονίου Γερουσίας. Σήμερα το παλάτι στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη της Άπω Ανατολής και της Ινδίας, με τον αριθμό των εκθεμάτων να αγγίζει τις 15.000. 
 
Η είσοδος για το Παλαιό Φρούριο βρίσκεται στην Σπιανάδα. Χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο με δυο χαρακτηριστικούς λόφους, αποτελεί το πιο επιβλητικό μνημείο της πόλης. Για να εισέλθετε στο Φρούριο, πρέπει να περάσετε τη τεχνητή γέφυρα που δημιουργήθηκε για να ενώνει τη πόλη με το νησάκι, ακριβώς πάνω από τη τάφρο (contra fossa). Στο εσωτερικό του θα βρείτε σπουδαία ιστορικά μνημεία αλλά και θα δείτε την ωραιότερη θέα της πόλης.
 
Μία αξιοσημείωτη ανάμνηση απο την Γαλλική κατοχή είναι το Λιστόν. Σχεδιασμένο απο τον Γάλλο μηχανικό Lesseps που πήρε το μοντέλο του Rue Rivoli, το Λιστόν με τις τοξοστοιχίες γεμάτο απο εστιατόρια και καφετέριες είναι σήμερα το κέντρο της κοινωνικής ζωής για τους Κερκυραίους. Το όνομα Λιστόν, πιθανολογείται πως δόθηκε από τη λίστα ( libro d’oro) των αριστοκρατών της πόλης που επιτρέπονταν να κάνουν τη βόλτα τους στη περιοχή αυτή. Στο συγκεκριμένο πεζόδρομο, θα παρακολουθήσετε τη περίοδο του Πάσχα τις περιφορές των Επιταφίων αλλά και τις στάμνες να πέφτουν από τους πάνω ορόφους το Μεγάλο Σάββατο.
 
Μόλις μπείτε στην παλιά πόλη απο την πλευρά του λιμανιού, πρωτού να φθάσετε στην Σπιανάδα θα συναντήσετε εκείνο που αποτελεί το πιο διάσημο θρησκευτικό μνημείο του νησιού: την εκκλησία του Αγίου Σπυριδώνου. Αυτή η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1590 και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των Ιονίων νήσων. Η εκκλησία διαθέτει 2 διαφορετικές εισόδους μία στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος και η άλλη απέναντι απο μια πλατεία. Σε αυτή την εκκλησία φυλάσσεται σε μιά ασημένια λάρνακα του ΧΙΧ αιώνα το λείψανο του Αγίου Σπυριδώνα ο οποίος θεωρείται ο πολιούχος της Κέρκυρας, διότι έσωσε το νησί 2 φορές (1554 και 1630) απο την πανούκλα, μία φορά απο λιμό και το μακρινό 1716 απο τους Τούρκους.
 
Θα βρεθείτε να περπατάτε εκεί που ήταν τα παλιά οχυρά και συνοδευόμενοι απο μία υπέροχη δύση μπορείτε να θαυμάσετε κτίρια ιστορικής σημασίας όπως η εκκλησία της Παναγίας Αντιβουνιότισας, το Βυζαντινό μουσείο, την αρχαία πύλη του Αγίου Νικόλα και το παλιό λιμάνι.