Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος

Φωτο: © allovergreece.com

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε το 1858 από τους πρώτους κατοίκους που εγκαταστάθηκαν στο νησί ερχόμενοι από τη Μάνη και συγκεκριμένα με πρωτοβουλία της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας των Γρηγοράκηδων, ενώ ανακαινίστηκε το 1862. Σε μια επιγραφή διαβάζουμε «κτήτορες Πασχάλης Γερακάρης και Φλωρούσα Δραγονίτσα σύζυγός του». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο που είναι φτιαγμένο από μαλτέζικη πέτρα αλλά και οι πολλές παλαιές και αξιόλογες εικόνες όπως της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1870), της Σύναξης των Αρχαγγέλων (1882) και η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (1882). Στο Ιερό του Ναού, φυλάσσεται εικόνα με παραστάσεις πολλών Αγίων λαϊκής τεχνοτροπίας του 18ου αιώνα, μία μεγάλη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος καθώς και μία μεγάλη εικόνα του Αγίου Γεωργίου που παρουσιάζει ιστορικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τη παράδοση, ο Άγιος υπέδειξε το σημείο ανοικοδόμησης του ναού. Αρχικά ο ναός θα κτιζόταν σε διαφορετικό σημείο και θα ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, προστάτη των ναυτικών. Καθώς αυτός που είχε αποφασίσει να κτίσει την εκκλησία μάζευε τα υλικά στην ακτή απέναντι από τη βραχονησίδα, εμφανίστηκε ένας γέροντας που του ζήτησε η εκκλησία να κτιστεί επάνω στη βραχονησίδα. Αυτό βέβαια, ήταν δύσκολο να γίνει καθώς δεν υπήρχε η γέφυρα. Όταν ο γέροντας εμφανίστηκε για τρίτη φορά, αυτός που θα  έκτιζε την εκκλησία τον ρώτησε ποιος ήταν και ο γέροντας του απάντησε ότι ήταν ο Άγιος Σπυρίδων. Έτσι το θέλημα του Αγίου πραγματοποιήθηκε και ο γραφικός αυτός ναός κτίστηκε επάνω στη μικρή νησίδα.

Ο ναός βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού πάνω σε μια βραχονησίδα και συνδέεται με το νησί μέσω μιας γέφυρας που κτίστηκε το 1954-1955. Πριν κτιστεί, οι πιστοί πατούσαν επάνω στα βράχια για να φθάσουν στην εκκλησία. Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης φθάνοντας στο νησί και αποτελεί το σύμβολο της Ελαφονήσου. Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο πολιούχος του νησιού και η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνοστις 9 Ιουλίου, ημέρα εγκαινίων του Ιερού Ναού.

 

Φωτογραφία: allovergreece.com