Εκκλησία Υπαπαντής

Translate English Version

Εκκλησία Υπαπαντής

Το ιστορικό εκκλησάκι του 18ου αιώνα, παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων Γουβιών, είναι κτισμένο επάνω σε μία μικρή νησίδα που ενώνεται με την ξηρά μέσω ενός χωμάτινου δρόμου. Είναι ένα μικρό αντίγραφο της Μоνής Βλαχέρνας και από ψηλά φαίνεται σαν να επιπλέει στον αφρό της θάλασσας. Είναι ένα από πιο γραφικά εκκλησάκια της Κέρκυρας και βρίσκεται στον κόλπο των Γουβιών.Το εκκλησάκι δεν έχει την αίγλη της Παναγίας των Βλαχερνών παρά τη μοναδική του ομορφιά.

Εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο σκαλιστό τέμπλο, που αγιογράφησαν οι μοναχές της μονής Παντοκράτορα στον Αγρό καθώς και οι τρεις θύρες όπως και οι τέσσερις Δεσποτικές εικόνες της εκκλησίας. Παλαιότερα ονομαζόταν εκκλησία της «Πεντηκοστής» και σύμφωνα με ιστορικές αναφορές κτίστηκε επί Ενετοκρατίας το 1713, από το Δανιήλ Κομπίτση, γόνο αριστοκρατικής οικογένειας από την Κρήτη που μετοίκησε στην Κέρκυρα μετά την κυρίευση του «Χάνδακα», του σημερινού Ηρακλείου Κρήτης από τον οθωμανικό στόλο.

Είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Κυρίου και στις 02 Φεβρουαρίου λειτουργεί εν όψει του εορτασμού της Υπαπαντής. Είναι πολύ δημοφιλής εκκλησία για γάμους και βαπτίσεις όπου κατά τους θερινούς μήνες, Έλληνες και ξένοι δίνουν όρκους αγάπης σε αυτήν την ειδυλλιακή εκκλησία.