Ι. Ν. Παναγίας Θαλασσινής

Translate English Version

Ι. Ν. Παναγίας Θαλασσινής

Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας Θαλασσινής βρίσκεται χτισμένο επάνω σε έναν βράχο μέσα στη θάλασσα στην είσοδο της Χώρας της Άνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία Θαλασσινή προστατεύει αυτούς που ταξιδεύουν στην θάλασσα, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο. Μαζί με τον φάρο του Τουρλίτη, που βρίσκεται πίσω της αποτελούν τα δύο πολυφωτογραφημένα και υπέροχα σημεία του νησιού.

Στους κανόνες τις αγιογραφίας αναφέρεται ότι, η μητέρα του Χριστού φοράει πάντα κόκκινο χιτώνα εξωτερικά, που δηλώνει την ανθρώπινη φύση της και μπλε ή σκούρο πράσινο από μέσα, που μαρτυρεί την άμεση συσχέτισή της με την γέννηση του Θεανθρώπου. Στην περίπτωση όμως της Παναγιάς της Θαλασσινής, βλέπουμε την Παναγία να φοράει μπλε ρούχα και έχουν άμεση σχέση με το χρώμα της θάλασσας.

Η ιστορία ξεκινάει πριν από πολλά χρόνια, όταν ένα βράδυ με κακοκαιρία και φουρτούνα, οι άνθρωποι του νησιού είδαν ένα φως που ερχόταν από το πέλαγος προς την ακτή. Οι άνθρωποι ακολούθησαν το φως που τους οδήγησε σε μία σπηλιά. Εκεί, έκπληκτοι είδαν επάνω στα φύκια την εικόνα της Παναγίας. Αφού την προσκύνησαν, την μετέφεραν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Την επόμενη μέρα η εικόνα είχε γυρίσει στη σπηλιά. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα μικρό εκκλησάκι πάνω από τη σπηλιά. Το εκκλησάκι χτίστηκε γρήγορα αλλά του έλειπε η σκεπή γιατί δεν υπήρχε ξυλεία. Το πρόβλημα λύθηκε όμως σύντομα. 

Ένα καράβι φορτωμένο ξυλεία κινδύνευσε ανοιχτά της Άνδρου. Το πλήρωμα παρακαλούσε την Παναγιά να τους σώσει και ο καπετάνιος αποφάσισε να ρίξει την ξυλεία στη θάλασσα. Το πλοίο σώθηκε και η ξυλεία βγήκε στην ακτή, κοντά στο εκκλησάκι. Έτσι τοποθετήθηκε οροφή στο μικρό εκκλήσάκι. Επειδή η ξυλεία βρέθηκε αναπάντεχα και ήταν σα θείο δώρο το εκκλησάκι της Παναγίας ονομάστηκε «Θεοσκέπαστη».