Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, κοντά στη θάλασσα. Είναι κτισμένο στην αρχή του λοφίσκου της ομώνυμης μικρής χερσονήσου, στο 50ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών–Σουνίου, νοτιοδυτικά της Αναβύσσου. Μια στενή λωρίδα χωρίζει τον λοφίσκο από την υπόλοιπη ακτή. Η θέα είναι μαγευτική, τόσο που λίγο μπορεί να την αποδώσει ο φωτογραφικός φακός. Βόρεια και δυτικά από το εκκλησάκι υπήρχε προϊστορικός οικισμός, απομεινάρια του οποίου είναι ορατά ακόμη και σήμερα. Πιθανολογείται ότι στον λόφο βρισκόταν το οχυρό του Ανάφλυστου που αναφέρει ο Ξενοφών.

Είναι ένας μονόχωρος ναός, των μεταβυζαντινών χρόνων με διαστάσεις 4.90 x 12.50 μ. περίπου χωρίς την αψίδα. Ο πετρόκτιστος ναός είχε υποστεί σοβαρές ζημιές μετά από έκρηξη το 2005, κατά την οποίαν καταστράφηκαν τοιχογραφίες, η είσοδος και άλλα μέρη του ναού. Στην συνέχεια επισκευάστηκε παίρνοντας την μορφή που έχει σήμερα.

Δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές σχετικά με την ημερομηνία ίδρυσής του. Ανήκει στην ενορία των Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου και πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου την 6η Δεκεμβρίου με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία. Το ξωκλήσι είναι δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να παντρευτούν σε “νησί”, χωρίς να απομακρυνθούν πολύ από την Αθήνα.