Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου

Translate English Version

Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου

Στον κόλπο της Γούρνας βρίσκεται ένα από τα γραφικότερα εκκλησάκια της Λέρου, ο Άγιος Ισίδωρος. Είναι ένα από τα πιο ρομαντικά τοπία του νησιού, με το ξωκκλήσι χτισμένο σε έναν βράχο, ο οποίος συνδέεται με τη ξηρά μέσω ενός πέτρινου μονοπατιού. Το ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι είναι ένα από τα ωραιότερα που μπορείτε να απολαύσετε στο νησί.

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από το όμορφο ξωκλήσι. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι η εικόνα του Αγίου πιάστηκε στα δίχτυα ενός μονόχειρου ψαρά. Για την διάσωσή της, η εικόνα υποσχέθηκε να εκπληρώσει μία επιθμία του ψαρά, ο οποίος ζήτησε ένα δεύτερο χέρι, μία ευχή που πραγματοποιήθηκε αμέσως. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του ο ψαράς, έχτισε το πανέμορφο ξωκλήσι του Αγίου Ισίδωρου στο μέρος που κατά τύχη έπιασε την εικόνα.

Αποτελεί, ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του νησιού, το οποίο μοιάζει να αναδύεται από ένα βράχο μέσα στη θάλασσα. Για τον λόγο αυτό και το προτιμούν πολλοί για να τελέσουν τον γάμο τους ή την βάπτιση των παιδιών τους. Ο Άγιος Ισίδωρος πανηγυρίζει στις 14 Μαΐου.