Βουλισμένη

Translate English Version

Βουλισμένη

Η λιμνοθάλασσα του Αγίου Νικολάου, γνωστή κι ως Βουλισμένη ή Βρωμολίμνη βρίσκεται στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν της πόλης. Μια βόλτα γύρω από τη γραφική λίμνη είναι μια πολύ ωραία εμπειρία, παρόλο που οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν αλλοιώσει μεγάλο τμήμα της. Σε κάποια σημεία γύρω από τη λιμνοθάλασσα έχουν διαμορφωθεί τσιμεντένιες αποβάθρες όπου δένουν μικρές βάρκες, ενώ σε μερικά σημεία έχουν τοποθετηθεί κίονες από την αρχαία πόλη Λατώ που βρισκόταν εδώ. Οι βάρκες έχουν διέξοδο προς τη θάλασσα μέσω ρηχού καναλιού μήκους 60 μέτρων και πλάτους 12 μέτρων που διανοίχθηκε το 1870.

Δεκάδες θρύλοι συνδέονται με τη λιμνοθάλασσα λόγω των πολύ βαθιών νερών της. Ένας αστικός μύθος λέει ότι δεν έχει βάθος. Παρόλα αυτά, η Βουλισμένη αποτελεί μια συνηθισμένη καρστική δολίνη με συνολική περίμετρο 500 μέτρα και μέγιστο βάθος 48 μέτρα. Η αλατότητα της λίμνης μειώνεται με το βάθος, γεγονός που σημαίνει ότι από το βυθό αναβλύζει γλυκό νερό. Πριν τη διάνοιξη του καναλιού, η λιμνοθάλασσα αναφερόταν ως γλυκού νερού. Δυστυχώς το νερό σήμερα ρυπαίνεται σοβαρά από τις υψηλές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων (κυρίως από τα καύσιμα των καϊκιών) και αζωτούχων / φωσφορικών ενώσεων. Στο πυθμένα της λίμνης είχαν πετάξει οι Γερμανοί πολεμικό υλικό πριν εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1944. 

Τα τελευταία έτη στη λίμνη διοργανώνονται αγώνες cliff diving, δηλαδή καταδύσεων από γκρεμό. Πράγματι η δυτική πλευρά της Βουλισμένης προσφέρεται, καθώς εκεί δημιουργείται ένας απότομος γκρεμός 20 μέτρων από όπου πηδούν οι αθλητές. Από το πάρκο που βρίσκεται πάνω από τη λιμνοθάλασσα, η θέα προς αυτήν είναι εκπληκτική. Η λιμνοθάλασσα αποτελεί μία όαση στο κέντρο της πόλης και αποπνέει μία γοητεία που συναρπάζει τον κάθε επισκέπτη.