Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Translate English Version

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική. Εκτός από τη τεράστια οικολογική της σημασία, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας συναρπάζει με τη φυσική της ομορφιά. Εκτείνεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στον ομώνυμο οικισμό και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, γνωστή και ως Διβάρι από το λατινικό vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο», απλώνεται σε έκταση, 6.000 στρεμμάτων και το μεγαλύτερο βάθος δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα.

Η λιμνοθάλασσα περιλαμβάνει υφάλμυρες περιοχές και έλη γλυκού νερού. Πίσω από αυτά υπάρχει μια ενδιάμεση ζώνη καλλιεργήσιμης γης. Δίπλα της υπάρχει μία παραλία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, η διεθνώς γνωστή παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Στην λιμνοθάλασσα βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά, αλλά και σημαντικός αριθμός θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών. Εδώ φιλοξενείται ένα από τα πιο σπάνια είδη σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που τελεί είδος υπό εξαφάνιση. Τα μεγάλα πουλιά, όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες, φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν εκεί μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Τα μικρότερα πουλιά, όπως τα χαραδριόμορφα, συνήθως φθάνουν νύχτα, παραμένουν αρκετές ώρες στον υγρότοπο για να τραφούν και ξαναφεύγουν συνήθως τις πρώτες βραδινές ώρες.

O σταθμός παρατήρησης της Ορνιθολογικής Εταιρείας στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν και να παρατηρήσουν τη ρηχή υφάλμυρη αυτή λίμνη. Η εταιρεία διοργανώνει ξεναγήσεις για παρατήρηση πουλιών, εκπαιδευτικές εκδρομές στο Μονοπάτι της Φύσης και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Για την προστασία της, η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 μαζί με τον όρμο του Ναβαρίνου και τη νήσο Σφακτηρία. Παράλληλα, η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ζώνη αρχαιολογικής προστασίας αφού φιλοξενεί σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως τα ερείπια ενός θολωτού τάφου ο οποίος αποδίδεται στον Θρασυμήδη, το Παλαιόκαστρο, το σπήλαιο του Νέστορα και τα ερείπια της κλασικής Πύλου.

Η πρόσβαση στη λιμνοθάλασσα είναι εύκολη. Μπορείτε με αυτοκίνητο να φτάσετε μέχρι το παρατηρητήριο και στη συνέχεια μέσω του δικτύου των μονοπατιών να εξερευνήσετε τον μαγευτικό αυτό τόπο. Το πανέμορφο αυτό οικοσύστημα προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται εδώ με σκοπό τη γνώση, την ευαισθητοποίηση για το σεβασμό και την αγάπη προς το φυσικό περιβάλλον αλλά και για να απολαύσουν στιγμές ηρεμίας μέσα σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.  

Αποστάσεις:

  • Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας - Πύλος: 11,7 χλμ (20 λεπτά)
  • Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας - Καλαμάτα: 54,9 χλμ (1 ώρα και 4 λεπτά)