Λιμνοθάλασσα Βουλιαγμένης ή Ηραίου
Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Περαχώρα Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, σε μια περιοχή με κατάφυτες εκτάσεις σχεδόν στους πρόποδες των Γερανείων όρων, συναντήσαμε τη Λίμνη της Βουλιαγμένης ή Λίμνη Ηραίου όπως είναι η άλλη ονομασία της. Αν και ονομάζεται λίμνη, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα με πολύ αλμυρό νερό.
Το σχήμα της είναι οβάλ, έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ., μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ., το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα ενώ στις δυτικές όχθες της διαθέτει παραλία με ψιλή λευκή άμμο. Τα πεντακάθαρα δροσερά, διάφανα και γαλήνια τιρκουάζ νερά της είναι ιδανικά για κολύμβηση αλλά και για ψάρεμα.
Η λιμνοθάλασσα επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα. Η θάλασσα μπαίνει από το άνοιγμα αυτό μέσα στην λίμνη με ορμή σχηματίζοντας δίνη. Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί υπόγεια σήραγγα που μαζεύει το νερό. Η θάλασσα κατηφορίζει προς το εσωτερικό της λίμνης σαν ποτάμι παρασύροντας τόνους νερού. Τα νερά της, πολύ αλμυρότερα από της ανοιχτής θάλασσας ανανεώνονται με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης κάθε περίπου έξι ώρες και είναι στην αρχή ρηχά, ενώ αργότερα βαθαίνουν απότομα.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Φήμες υποστηρίζουν ότι κάποτε εκεί υπήρχε μια υπόγεια σπηλιά η οποία όμως καταβυθίστηκε και στη θέση της δημιουργήθηκε η υπάρχουσα λίμνη και έτσι πήρε και το όνομά της. Λέγεται πώς έχει σταθερή θερμοκρασία καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Άλλοι υποστηρίζουν πως ονομάστηκε Λίμνη Ηραίου από τον αρχαιολογικό ναό που είναι αφιερωμένος στη θεά Ήρα περίπου στα δυτικά της σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.