Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Translate English Version

Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία στην Κέρκυρα και ένας εξαιρετικά σημαντικός υγροβιότοπος είναι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, στη βορειοανατολική άκρη του νησιού, ανάμεσα στην παραλία Αγίου Σπυρίδωνα  και την παραλία του Αλμυρού και 3,4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Αραχάβη. 

Ο υγρότοπος έχει έκταση σχεδόν 990 στρέμματα εκ των οποίων η υδάτινη επιφάνεια είναι περί τα 400 στρέμματα και το υπόλοιπο ελώδης έκταση, γνωστή ως έλος Κουνουφαδίου. Η λιμνοθάλασσα επικοινωνεί με τη θάλασσα με δύο στόμια. Ένα στα δυτικά (Παλιομπούκα) με κανάλι μήκους 200 μέτρων και ένα στα ανατολικά (Άγιος Σπυρίδωνας) με κανάλι 100 μέτρων. Τροφοδοτείται με γλυκό νερό από πηγές στο νότιο τμήμα της και από μια σειρά μικρών χειμάρρων. Η λεκάνη απορροής της καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος του όρους Παντοκράτορα.

Είναι ένα μέρος γεμάτο αγριολούλουδα και καλαμιές, καθώς και υδρόβια φυτά που δε συναντά κανείς σε κανένα άλλο σημείο των Επτανήσων. Περισσότερα από 44 είδη αποδημητικών πουλιών έχουν καταγράψει οι επιστήμονες στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, μεταξύ των οποίων ερωδιούς και κορμοράνους, 3 είδη αμφιβίων και 10 είδη ερπετών. Το πιο σπάνιο είδος που συναντά κανείς στην περιοχή είναι η βίδρα που ζει σε μεγάλους πληθυσμούς μέσα στη Λιμνοθάλασσα. 

Στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη μπορεί να βρει κανείς δεκαέξι διαφορετικά είδη ορχιδέας, ο τόπος είναι κατάφυτος από λουλούδια και άγρια βλάστηση και προσφέρει εξαιρετικό τοπίο για χαλαρές βόλτες. Η λιμνοθάλασσα φημίζεται επίσης για το μεγάλο της ιχθυοτροφείο, στο οποίο χρησιμοποιούνται παραδοσιακές μέθοδοι αλιείας, Τα είδη ψαριών που αλιεύονται στη λίμνη είναι κυρίως χέλια, κέφαλοι, και λαβράκια.