Λιμνοθάλασσα Θερμησίας

Φωτο: © Ρίνα Λουμουσιώτη - ErmioniGreece.com

Translate English Version

Λιμνοθάλασσα Θερμησίας

Η λιμνοθάλασσα της Θερμησίας αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς βιότοπους της Αργολίδας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θερμησία, ανατολικά της Ερμιόνης και πιθανολογείτε ότι έχει πάρει το όνομά της από τις θερμές πηγές που υπήρχαν στη περιοχή. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, στη περιοχή υπήρχε αρχαίο ιερό αφιερωμένο στη θεά Θερμησία Δήμητρα. Σε έναν επιβλητικό βράχο πάνω από τη λιμνοθάλασσα, δεσπόζει το επιβλητικό ενετικό κάστρο της Θερμησίας του 12ου μ.Χ. αιώνα. Η λιμνοθάλασσα καλύπτει μία έκταση 800 περίπου στρεμμάτων και η περίμετρός της φτάνει τα 4 περίπου χιλιόμετρα. Βόρεια της λίμνης αναπτύσσονται καλαμιώνες και περιοχές με βούρλα και στην λωρίδα που την χωρίζει από τη θάλασσα, αλίπεδα με σαλικόρνιες.

Κατά τη περίοδο της Ενετοκρατίας, η λιμνοθάλασσα χρησιμοποιήθηκε ως αλυκή και ήταν γνωστή ως Αλατοβούνι. Στα νερά της βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη ορνιθοπανίδας, μεταξύ των οποίων πολλά είδη σπάνιων πουλιών. Ειδικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο οι πληθυσμοί αυξάνονται και η λιμνοθάλασσα γίνεται ένα ιδανικό μέρος παρατήρησης πουλιών. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 160 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων ερωδιοί, νυχτοκόρακες, χαλκόκοτες, κορμοράνοι, γερακίνες και πολλά άλλα. Ο σημαντικός αυτός βιότοπος έχει ενταχθεί σε εθνικά και παγκόσμια δίκτυα προστασίας, όπως το Ευρωπαϊκό δίκτυο CORINE BIOTOPS, η κοινοτική οδηγία 79/409 και η Σύμβαση της Βέρνης.

Ο περίπατος στα μονοπάτια της λιμνοθάλασσας εκτός από ηρεμία και χαλάρωση προσφέρει και μαγευτικές εικόνες στο περιπατητή. Από τα μονοπάτια του Αλατοβουνίου, μπορείτε να απολαύσετε μία πανέμορφη θέα της λιμνοθάλασσας από ψηλά.

 

ΦΩΤΟ: Ρίνα Λουμουσιώτη - ErmioniGreece.com