Γαυρολίμνη

Translate English Version

Γαυρολίμνη

Κρυμμένη μέσα στην πυκνή βλάστηση της Κέρκυρας, η Γαυρολίμνη ή Καβουρόλιμνη ή Καβρολίμνη βρίσκεται κοντά στο χωριό Πουλάδες και περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια από το Τεμπλόνι, σε μια περιοχή που φιλοξενεί πολλά παρόμοια υγροτοπικά συστήματα, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και μοναδικά στον νησιωτικό ελλαδικό χώρο.

Ανήκει στο βόρειο τμήμα του νησιού, αν και βρίσκεται νοτιότερα των Λιμνών της Γαϊδαράνας, ως τις οποίες πάντως μπορεί κανείς να περπατήσει, απολαμβάνοντας της φύση και τις μοναδικές της ομορφιές.

Πρόκειται για μια λίμνη σε αλλουβιακούς σχηματισμούς με μόνιμη παρουσία νερού. Μέσα στα όρια του υγρότοπου υπάρχουν καλλιέργειες και στο παρελθόν έχει γίνει εκχέρσωση υγροτοπικής βλάστησης ενώ στην ευρύτερη περιοχή δεσπόζει η παρουσία του ΧΥΤΑ Κέρκυρας. Η πυκνή βλάστηση περιμετρικά του υγρότοπου είναι υπερυδατική (Phragmites australis) και θαμνώδης/δενδρώδης (Vitex agnus-castus, Rhamnus sp.) ενώ μέσα στο νερό αναπτύσσονται νεραγκούλες (Ranunculus sp.) και χαρόφυτα (Chara globularis).

Στον υγρότοπο είναι πολύ έντονη η παρουσία αμφιβίων (Pelophylax epeiroticus) ενώ αναφέρεται η παρουσία του μακεδονικού τρίτωνα (Triturus carnifex).

Κοντά στην Γαυρολίμνη βρίσκεται και η ιστορική Μονή Αγίου Ονουφρίου της Κέρκυρας.